Mercedes kijkt naar 'alle mogelijke concepten' voor 2024-auto

Volgens opperhoofd Toto Wolff is Mercedes de trots en schaamte voorbij. Het team kijkt voor de W15 naar letterlijk alle andere concepten die bij rivalen wel werken.

Mercedes kijkt naar 'alle mogelijke concepten' voor 2024-auto

Het ooit zo machtige team van Mercedes is inmiddels al bijna twee seizoenen zoekende. Onder de nieuwe ground effect regels gokten de achtvoudige constructeurskampioenen op een radicaal nieuw concept, maar de zeropod-machine wist de windtunnelresultaten niet te vertalen naar het circuit. Een sterke slotfase van 2022 en een 1-2 in Brazilië zette Mercedes echter op het verkeerde been.

Zonder duidelijke ontwikkelingsrichting besloot het team in 2023 verder te gaan met een auto die in grote lijnen gelijk was aan zijn gehate voorganger. Al na de openingsrace in Bahrein werd echter duidelijk dat dit een grove fout was. Een grondige update (met sidepods) katapulteerde Mercedes weer even voorbij Aston Martin, maar op Silverstone en de Hungaroring bleek McLaren de overhand te hebben. Voor de tweede keer op rij was een klantenteam de fabriek voorbij gestoken.

Alle mogelijke concepten

Bij de fabriek in Brackley zijn de alarmbellen dan ook weer driftig aan het rinkelen. Er moet immers iets drastisch gebeuren voor Mercedes om een weg terug naar de top te vinden. Aangezien het chassis van de huidige auto nog ontworpen is rond de zeropod-filosofie moet het team alle pijlen richten op 2024. Welke richting Mercedes zal kiezen is echter nog steeds niet duidelijk. Volgens teambaas Toto Wolff kijken zijn ontwerpers momenteel naar alle andere concepten van rivaliserende teams in een wanhopige poging een oplossing te vinden:

"Ik denk dat we een hoop veranderingen nodig hebben in 2024, en de richting waarin ons team aan het ontwikkelen is, is echt best interessant. We zien kansen en en we schrikken nergens van terug. We laten geen middel onbenut en we kijken naar elk individueel concept dat we op andere auto's gezien hebben."

"Dat is of het nu krachtig is of niet, en of het nu nuttig is voor ons of niet, zonder dat we onszelf laten afleiden van de manier waarop we opereren, en de manier waarop we analyseren. We zullen er goed uitkomen."

Schade inhalen

De verpletterend dominante overwinning van Max Verstappen werkt volgens Toto als een stok achter de deur voor zijn team. Mercedes moet nu eenmaal accepteren dat Red Bull de betere bolide gebouwd heeft. Het is nu aan de teruggekeerde James Allison en voormalige hoofdontwerper Mike Elliott om ervoor te zorgen dat de schade ingehaald wordt:

"Als je een auto hebt die 38 seconden voorsprong heeft en waarschijnlijk een lange tijd aan het cruisen was, is het een bittere realiteit. Maar het is een meritocratie en zolang je je binnen de reglementen beweegt, dan weet je dat je beter werk geleverd hebt. We moeten dat gewoon erkennen. "

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, NL Beeld / Proshots