Wolff geeft toe: 'Dominante periode van Mercedes was ook saai'

Nu de roep om het dominante Red Bull af te remmen steeds sterker wordt heeft Mercedes-opperhoofd Toto Wolff het eindelijk toegegeven. De dominante periode van Mercedes aan het begin van het turbo-hybride tijdperk was net zo saai als die van RBR. Toto is echter geen fan van kunstmatige ingrepen om het veld gelijk te trekken.

Wolff: 'Dominantie Mercedes was ook saai'

Afgelopen weekend verbeterde Red Bull Racing een 35 jaar oud record voor meeste overwinningen op rij. Over 2022 en 2023 won het team tot nu toe twaalf aaneengesloten races, één meer dan McLaren in 1988.

De voorsprong van 33 seconden voor Max Verstappen bij de laatste race in Hongarije geeft de indicatie dat er aan die reeks voorlopig geen einde komt. Nu Red Bull werkelijk alles aan het winnen is slaat de verveling toe binnen de sport. De roep om Red Bull af te remmen wordt dan ook steeds sterker.

Geen kunstmatige show

Het gelijktrekken van alle teams is uiteraard veel beter voor de show en de kijkcijfers, iets waar F1-eigenaar Liberty Media wanhopig naar op zoek is. Het verzoek van Renault om de power units naar elkaar toe te trekken geeft al de voorzet voor Balance of Performance-achtige praktijken.

In Hongarije legde RacingNews365 de kwestie voor aan Mercedes-chef Toto Wolff. De boomlange Oostenrijker kon zich echter niet vinden in het concept van een kunstmatig gelijkgetrokken Formule 1. Dat strookt in zijn beleving totaal niet met de spirit van de sport:

"De reden dat ik van deze sport hou is dat het meritocratisch is, en de show volgt de sport, niet andersom. We kunnen geen Balance of Performance of zoiets creëren waardoor het veld gelijkgetrokken zou worden. Het is wat het is."

Zeldzame conclusie

Bij het bespreken van de huidige situatie kwam Wolff bovendien tot een zeldzame conclusie. De Oostenrijker gaf namelijk toe dat de periode 2014-2016 en het seizoen 2020 onder Mercedes net zo saai en schadelijk voor de sport waren als het regerende Red Bull-regime. Daardoor toont Toto zich een stuk zelfbewuster dan zijn stercoureur.

Het is volgens Toto echter niet aan de FIA of de F1 om verandering in de situatie te brengen, al gebeurde dat technisch gezien wel in 2021 en 2022. De Oostenrijker belooft gewoon harder te zullen werken om het verschil goed te maken:

"We hebben dit jarenlang gehad met Mercedes toen we elke race op 1 en 2 finishten - dat was zeker niet geweldig voor de show. Dat is waarom we gewoon harder moeten werken en onszelf terug in de competitie moeten brengen, want zoals veel fans zullen we gefrustreerd raken wanneer we denken dat we er heel dichtbij zitten, blijven kijken om te zien wat er gebeurt en dan één auto zien verdwijnen aan de horizon."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool