Red Bull steunt Renault's verzoek om motoren gelijk te trekken

In een bijzondere move heeft Red Bull Racing het idee gesteund om de power units dichter bij elkaar te brengen. Het verzoek van achterblijvers Renault kan op de voorzichtige goedkeuring rekenen van RBR-chef Christian Horner.

Red Bull steunt Renault's verzoek om motoren gelijk te trekken

Bij de F1 Commission vergadering op Spa Francorchamps zullen de teams dit weekend voorstellen bespreken om alle power units met elkaar gelijk te trekken. De aanzet voor dit onderwerp komt van het team van Alpine, de enige formatie die op dit moment de Renault-motor gebruikt.

Na jaren geblaaskaak over enorme vermogens heeft teambaas Otmar Szafnauer onlangs toegegeven dat de Franse power unit zo'n 20 tot 30 pk achterloopt op de concurrentie van Mercedes, Ferrari en Honda. Met het oog op meer competitie en een betere show heeft de Amerikaan de FIA en de overige fabrikanten gevraagd iets te doen tegen de verschillen.

Onverwachte steun

De hulpkreet van Alpine/Renault werd niet overal even positief ontvangen, maar de Fransen hebben steun gekregen vanuit een onverwachte hoek. Voormalig motorpartner Red Bull Racing staat er namelijk open voor om 'verstandige discussies' te houden over de plannen. Teambaas Christian Horner verklaarde tegenover Motorsport.com de verhoudingen niet voor nog eens twee seizoenen vast te willen zetten:

"Het gaat erom dat we zien wat de tekorten zijn. De FIA heeft alle data en zij zouden exact moeten presenteren wat de precieze verschillen zijn. Ik denk dat het fascinerend zou zijn voor iedereen om het te zien, en ik denk dat als er een tekort is [voor Renault] onder de homologatie, dan is het iets waar verstandig mee moeten zijn. Anders zit je er voor twee jaar in vast. Ik zou niet tegen een verstandige discussie zijn."

Schuld inlossen

Horner's open houding is na de veelbesproken vechtscheiding tussen Red Bull en Renault op z'n zachtst gezegd opvallend te noemen. Voor Otmar Szafnauer was de reden achter de steun van de Brit echter overduidelijk.

Toen Honda de zoveelste exit aankondigde werd Red Bull immers gered door de overige teams en fabrikanten met de engine freeze. Nu die engine freeze een nadeel oplevert voor Alpine lijkt Horner zijn schuld terug te willen betalen. Bovendien werd er destijds al een overeenkomst gesloten waarbij de gelijkheid van de power units gewaarborgd werd:

"Ik ben blij dat Christian dat zei, want als je terugkijkt, de reden dat de motoren bevroren werden was omdat Honda zich destijds terugtrok en Red Bull geen motorafdeling had om mee door te ontwikkelen. De reden dat we allemaal instemden was voor Red Bull, dus het is netjes dat Christian dat erkent. En ten tijde van de overeenkomst was er ook een afspraak tussen de motorfabrikanten dat als iemand met 1% erbuiten viel er gesprekken zouden komen om die gelijkwaardigheid terug te halen."

IndyCar-praktijken

Concrete voorstellen voor de aanpak van het probleem zijn nog niet naar buiten gebracht. Bij een eerder geval rond de V8-motoren in 2009 werd echter voorgesteld om de sneller fabrikanten af te remmen in plaats van de langzamere meer upgrades te gunnen.

Het zou dus zomaar kunnen dat alle F1-wagens komend seizoen 20 tot 30 pk moeten inleveren. De sprong naar een IndyCar-achtige spec serie lijkt dan niet zo ver weg meer.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots, Renault, NTT Indycar Series