Aantal elektrische auto's op brandend autoschip veel groter dan gedacht

Het percentage EV's op het brandende autoschip Fremantle Highway is veel hoger dan eerst werd gedacht. Het gevaarte voor de kust van Terschelling zou geen 25, maar bijna 500 accubakken aan boord hebben.

Aantal elektrische auto's op brandend autoschip veel groter dan gedacht

Sinds woensdagnacht is autoschip Fremantle Highway een onaangename aanwezigheid in de Noordzee. Het 199 meter lange vaartuig vloog rond middernacht in brand, vermoedelijk door het ontsteken van een van de elektrische auto's aan boord. Volgens de toenmalige berichtgeving waren er echter slechts 25 EV's aanwezig op de onder de Panamese vlag varende gigant.

Meer accu's

Japanse rederij K-Line, de eigenaar van het schip, heeft tegenover de NOS echter een heel ander beeld geschetst van de vracht aan boord van de Fremantle Highway.

K-Line verklaarde dat er in totaal 3.783 splinternieuwe auto's opgeladen waren, waarvan 498 bestempeld zijn als elektrische voertuigen. Het is daarbij niet duidelijk of het alleen gaat om pure EV's of ook om plug-in hybrides. In beide gevallen is de hoeveelheid brandbaar lithium op het schip een stuk hoger dan eerder werd gemeld.

Een precieze lijst met alle aanwezige modellen is er nog niet, maar vertrekplaats Bremerhaven geeft al een kleine indicatie. naast ongeveer 300 Mercedessen zou er een aanzienlijk aantal BMW's in het inferno gevangen zijn.

Saillaint detail: K-Line was ook de eigenaar van het beruchte vrachtschip Ever Given dat in 2021 het Suezkanaal blokkeerde.

BMW iX1 accu, BMW fabriek Regensburg.

Slechte prognose

De veel grotere vracht met EV's is slecht nieuws voor de Kustwacht en de bergingsmaatschappijen. Eerder vandaag kwam al naar buiten dat de bluswerkzaamheden gestaakt waren vanwege het risico op kapseizen. Met het vergelijkbare incident met autoschip Felicity Ace in het achterhoofd zal de Fremantle Highway waarschijnlijk nog een paar weken blijven branden.

De enige oplossing om lithium permanent te blussen is namelijk ironisch genoeg het langdurig onderdompelen in water. Aangezien er niets meer aan de brand gedaan kan worden lijkt dat vroeg of laat de uitkomst te zijn.

Nieuws
  • Kustwacht, BMW