FIA legt trucjes met flexibele vleugels aan banden

De regelmakers achter de Formule 1 hebben het opnieuw op de teams voorzien. In een nieuwe Technical Directive heeft de FIA de regels rond flexibele vleugels nog verder aangescherpt. De organisatie vermoedt dat verscheidene teams de eerder geldende regels aan hun laars lappen.

FIA legt trucjes met flexibele vleugels aan banden

De relatie tussen de FIA en de Formule 1-teams is altijd op gespannen voet. De regelmakers bepalen de grenzen, en de teams proberen deze zo creatief mogelijk te omzeilen. Dit seizoen is dat niet anders.

Volgens de FIA rijden meerdere teams namelijk met illegaal doorbuigende en roterende 'flexiwings'. Na uitvoerig onderzoek heeft de organisatie de regels verder aangescherpt met TD018, een technical directive die tijdens de Grand Prix van Nederland naar de teams gestuurd werd.

Onzichtbare flexiwings

Flexiwings zijn uiteraard niets nieuws. De FIA heeft dan ook al jaren methoden om te ver doorbuigende stukken carbon op te sporen. Dit seizoen worden er volgens de organisatie echter vleugels gebruikt die op bijzondere, niet op te sporen manieren doorbuigen. De test vindt immers plaats met een stilstaande auto in de garage. Op snelheid op het circuit zijn de omstandigheden compleet anders.

TD018

Met TD018 heeft de FIA de regels nog verder aangescherpt. Vier nieuwe verbodsbepalingen moeten helpen de flexiwings voorgoed uit te bannen:

1) Vleugelelementen die verticaal, in de lengte of lateraal kunnen bewegen ten opzichte van de body.

2) Vleugelelementen die kunnen roteren in relatie ten opzichte van de body.

3) Ontwerpen met elastische vulstukken, doorbuigende secties van het vleugelprofiel of dunne laminaten bij naden die kunnen vervormen of verdraaien ten opzichte van de body.

4) Ontwerpen die zachte randen gebruiken op vleugelelementen om lokale scheuren als gevolg van doorbuigen te voorkomen.

Singapore

Naast de strengere regels eist de FIA dat de teams alle schematische weergaves van de montage van de vleugelelementen doorstuurt. Zo wil de organisatie een beter beeld krijgen van hoe de vleugels in elkaar steken en mogelijke overtredingen opsporen.

Vanwege de tijd die nodig is om nieuwe vleugels te ontwerpen krijgen de teams tot de Grand Prix van Singapore voordat TD018 van kracht wordt. Welke van de teams in overtreding is werd door de FIA in het midden gelaten. In de wandelgangen wordt in ieder geval de naam Aston Martin genoemd. Vanaf Singapore zullen we zien welke teams een stap terug hebben moeten doen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots.