'Buigende' achtervleugel Mercedes F1 in beeld gebracht

De speculatie naast de baan gaat onverminderd door: nieuwe beelden zouden het illegaal doorbuigen van Mercedes' achtervleugel aantonen. De flexi-vleugel zou de reden zijn achter de bijzonder hoge rechtuitsnelheid van de W12.

'Buigende' achtervleugel Mercedes F1 in beeld gebracht

De strijd tussen Red Bull Racing en Mercedes is met twee Grand Prix te gaan intenser dan ooit. Zowel op als naast de baan zijn beide kampen bereid om vrijwel alles aan te pakken om elkaar mee te kunnen verslaan.

Zo zwoer Toto Wolff na São Paulo alle diplomatiek af en begon Christian Horner in Qatar de FIA stevig te bekritiseren. Het grootste punt van controverse is op dit moment echter de indrukwekkende rechtuitsnelheid van de Schwarzpfeilen. Verse motor of niet, de Mercedes W12 is in een rechte lijn simpelweg niet bij te houden voor Red Bull.

Flexi-vleugel

Naast de discussies over de verse 'sprintmotor' van Brazilië heeft Red Bull al meerdere keren gesuggereerd dat er iets niet in de haak is met de achtervleugel van Mercedes.

Horner liet daarbij doorschemeren dat het merk met de ster waarschijnlijk dezelfde trucjes gebruikt waar ze zelf een verbod op aangevraagd hebben: de flexi-vleugel. Op hoge snelheid zou de vleugel doorbuigen om de luchtweerstand te verminderen en - in combinatie met de innovatieve achterwielophanging die de diffuser uitschakelt - bijzonder hoge topsnelheden mogelijk te maken,

'Nieuw bewijs'

Ondanks de vele suggesties heeft Horner het echter nog niet aangedurfd om officieel protest aan te dienen. Kennelijk heeft hij dan toch geen hard bewijs voor om zijn beschuldigingen mee te onderbouwen. Juist op dit moment in het kampioenschap zou hij toch niet moeten twijfelen over het indienen van een bezwaar. TikTok-gebruiker @dannyingsgod denkt echter iets gevonden hebben dat Christian zou kunnen helpen.

@dannyingsgod

Thoughts on this ?? #F1 #formula1 #viral #goviral #fypシ #fypage #maxverstappen #lewishamilton #legal #flexible #FIA

♬ original sound - allieopp

Aardappelkwaliteit

In een korte en uiteraard lekker onduidelijk video zien we vanaf een onboard camera de achtervleugel van de Mercedes van Hamilton op het rechte stuk van Interlagos. Terwijl de snelheid opgebouwd wordt lijkt de endplate naar buiten te buigen, waardoor er ruimte ontstaat tussen de endplate en de main plane, het hoofdoppervlak van de vleugel. Dit zou vervolgens een vermindering in drag en een hogere topsnelheid opleveren.

Vanwege de aardappelkwaliteit van de video is echter amper te zien of de endplate daadwerkelijk doorbuigt, of dat we gewoon naar wat bewegende schaduwen zitten te kijken. We hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat de FIA het niet zou accepteren als overtuigend bewijs. Bovendien weten we niet eens of het doorbuigen op die specifieke plek überhaupt illegaal is.

De zoektocht naar denkbeeldige stokken om het schijnbaar oppermachtige Mercedes mee te slaan gaat verder.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team