Kan Max Verstappen de Monza-vloek verbreken?

Dit weekend jaagt Max op een recordbrekende tiende overwinning op rij op Monza. Kan de Nederlander de beruchte vloek op racewinnaars weerstaan?

Kan Verstappen de Monza-vloek verbreken?

Max Verstappen lijkt dit seizoen niet te stoppen. De Nederlander heeft elf van de dertien tot nu toe verreden races op zijn naam gezet, en finishte nooit lager dan tweede. Afgelopen weekend evenaarde hij zelfs het record van Grand Prix-overwinningen op rij dat tien jaar geleden door Sebastian Vettel gezet werd.

Op het roemruchte circuit van Monza hoopt Max dat record van negen overwinningen op rij te verbreken. Daarbij zal hij echter als eerste een beruchte vloek op racewinnaars op Monza moeten verbreken.

De vloek

Sinds 2019 heeft elke winnaar op Monza pech gehad bij de daaropvolgende editie. Charles Leclerc won die race, maar eindigde in 2020 na slechts 23 ronden hard in de muur bij de Parabolica.

Pierre Gasly ging er in 2020 op verrassende wijze met de winst vandoor, maar de Fransman ging het jaar erop op de openingsronde wijd in de Curva Grande, verloor zijn voorvleugel en vond de bandenstapel.

Daniel Ricciardo werd de onverwachte winnaar in 2021, maar ook hij kon zijn titel niet prolongeren. Na 45 ronden eindigde zijn race in 2022 met een olielek.

De vloek verbreken

De afgelopen drie winnaars zijn in de edities na hun overwinning allemaal uitgevallen. Dat betekent dat 2022-winaar Max Verstappen aan de beurt is om flinke pech te krijgen. De Red Bull RB19 en de RBPT-Honda power unit zijn dit seizoen echter bijzonder betrouwbaar.

Op een kapotte aandrijfas in de kwalificatie voor Saoedi Arabië na heeft de Nederlander geen technische malheur meegemaakt. Een crash lijkt dus aannemelijker. Aangezien Max vrijwel gegarandeerd vanaf pole start en vrijwel geen fouten maakt is de kans daarop echter ook vrij klein.

Net zoals hij dit jaar alle records lijkt te breken zal Verstappen de vloek van Monza waarschijnlijk naar het ruim der fabelen verwijzen. Dit seizoen lijkt immers niets onmogelijk voor de dominante Nederlander.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool / NL Beeld / Proshots