Red Bull: 'Ferrari heeft de meest krachtige motor'

Volgens Red Bull is Red Bull helemaal niet de snelste. De power unit uit Maranello is namelijk veel sterker dan de RBPT-Honda.

Red Bull: 'Ferrari heeft de meest krachtige motor'

De Grand Prix van Bahrein kenmerkte zich door de totale dominantie van Red Bull. Al na een paar ronden werd Max Verstappen verteld zijn pace te managen, maar zelfs in de spaarmodus pakte hij doodleuk een seconde per ronde op de Ferrari van Charles Leclerc.

Na een slechte start en een pitstop wist ook Sergio de Monegask voorbij te steken. Nadat de ECU van Charles' bolide de geest gaf ging RBR met een eenzame 1-2 naar huis. De RBPT-Honda power unit werd zelfs nog even extra teruggedraaid om een de bij het terugschakelen haperende versnellingsbak te beschermen.

Steigerende power unit

Volgens Red Bull-rijdersmanager Helmut Marko betekent dat alles echter niet dat Red Bull de sterkste motor in huis heeft. Precieze cijfers heeft de 79-jaar oude Oostenrijker niet, maar uit verscheidene vergelijkingen heeft het team een ranglijst kunnen maken van de vier power units.

Bovenaan de lijst staat niet RBPT-Honda, maar Ferrari. De SF-23 was in Bahrein immers fractioneel sneller op de rechte stukken, iets waar zijn voorganger niet sterk in was:

"We hebben de exacte cijfers voor de power unit niet, maar gebaseerd op verscheidene vergelijkingen en informatie nemen we aan dat Ferrari de meest krachtige motor heeft. Dan komt Honda, en Mercedes op vrijwel hetzelfde niveau. Renault zit in de achterhoede."

Oud probleem

Ondanks de krachtige motor is de nieuwe Ferrari in race trim echter veel verder verwijderd van de Red Bull dan de F1-75 van vorig jaar. Volgens Marko ligt dat aan de hevige bandenslijtage waar de Scuderia nog steeds mee kampt. De problemen van vorig jaar lijken immers alleen maar erger geworden te zijn. Vanwege de budget cap en windtunnel/CFD-restricties zijn die issues - en die van Mercedes - echter niet zomaar op te lossen:

"We gingen er vanuit dat de teams - vooral Ferrari en Mercedes - zouden werken aan hun zwaktes. Laten we Ferrari nemen. Topsnelheid is significant verbeterd, maar bandenslijtage, het cruciale element, is helemaal niet verbeterd. Ik zou zeggen dat het bijna verslechterd is vergeleken met ons. Voor Mercedes is de start van het seizoen net zo hobbelig als het vorig jaar was. Het enige is dat ik niet denk dat er een snelle oplossing is."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari