Honda Prelude komt terug als elektrische crossover

Liefhebbers van sportief Japans blik kunnen de handen door het haar halen. Het naamplaatje van Honda's iconische coupe wordt namelijke gereanimeerd voor een volledig elektrische softroader.

Honda Prelude komt terug als elektrische crossover

In de autowereld is niets meer heilig. Net als in Hollywood en de muziekindustrie doen merken graag zo min mogelijk moeite voor zoveel mogelijk winst. Het hergebruiken van iconische namen is daarbij een handig hulpmiddel.

Zo zagen we al de status van de Mitsubishi Eclipse, Opel Manta, Ford Puma en Mustang vastgeniet worden aan onooglijke hatchbacks op stelten. Terwijl geruchten rond een crossover genaamd Capri aanzwellen gooit Honda zich in de strijd. Het merk heeft namelijk een nieuwe plek gevonden voor de naam Prelude.

Prelude

De Prelude zag in 1978 het levenslicht en was een van de eerste sportieve coupe's van het doorgaans zo saaie familiemerk Honda. Uiteindelijk werden er vijf generaties van het model geproduceerd, waarbij de techniek steeds een stuk verfijnder werd.

Snufjes zoals vierwielbesturing en een hoogtoerige VTEC-viercilinder maakten van de Prelude een paradepaardje in het Honda-gamma. In 2001 viel echter het doek nadat duidelijk werd dat de markt voor betaalbare coupe's aan het slinken was. Buiten Europa werd het model opgevolgd door coupe-versies van de Accord. In 2017 werd ook door die auto een streep gezet.

Moderne interpretatie

Met een patentaanvraag midden augustus heeft Honda echter alvast nieuw leven geblazen in de Prelude. Volgens Motor Trend zal de aanduiding echter niet gebruikt gaan worden voor een aantrekkelijke sportieve coupe met een gillende vierpitter onder de kap.

De huidige trends vragen immers om een volledig elektrische crossover. De Amerikanen weten nog niet zeker of dat ook de bedoeling is bij Honda, maar gezien de huidige automarkt zou het geen verrassing zijn. Een Tesla Model 3-achtige sedan behoort ook tot de mogelijkheden.

De e-behandeling

Duidelijk is in ieder geval wel dat Honda vrolijk meedoet met het plunderen van de eigen historie. Er is echter een greintje hoop. De op de eerste generatie geïnspireerde Honda E is immers een guitig wagentje om te zien. Het is te hopen dat de Japanners de Prelude met een soortgelijk niveau van respect zullen behandelen. We hebben er echter een hard hoofd in.