'Ford Capri komt terug als omgekatte Volkswagen ID.5'

De Europese Mustang krijgt binnenkort dezelfde behandeling als zijn Amerikaanse grote broer. De naam van de klassieke coupe zal gerecycled worden voor een elektrische crossover. Dit keer is de auto echter niet eens een Ford...

'Ford Capri komt terug als omgekatte Volkswagen ID.5'

De Ford Capri heeft inmiddels een iconische status verworven. Net als aartsrivaal Opel Manta bracht de mini-Mustang sierlijke coupe-lijnen en sportieve aspiraties naar een minder vermogend deel van de samenleving.

Dat idee was zo'n succes dat het model het van 1968 tot 1986 volhield, verdeeld over drie grotendeels identieke generaties. Je kon de Capri in allerlei smaken bestellen: van een nuchtere 1.3 tot een vuurspuwende RS3100 of een door tuners aangepakt turbomodel.

Volgende slachtoffer

De status als een populaire volkscoupe heeft tegenwoordig bij Ford een nare bijsmaak. Het merk is er de laatste tijd immers op gebrand om al die legendarische naamplaatjes op belegen crossovers te plakken. Zo hebben we inmiddels de Puma crossover en de elektrische Mustang Mach-E SUV.

Volgens Autocar is de kans bijzonder groot dat de Capri het volgende slachtoffer op de dodenlijst is. Dit keer gaat Ford echter nog een paar stappen verder: de nieuwe Capri moet namelijk het sportieve zusje worden van de recent gepresenteerde Europese Explorer.

Slecht ID.

Die Explorer is echter geen Ford, maar een van een nieuw jurkje voorziene Volkswagen ID.4. Het model is een van de twee producten ontstaan uit de kortstondige samenwerking tussen de twee merken.

De basis van het tweede model laat zich raden: naast de hoekige Explorer wil Ford uiteraard een hippe crossover a la Mustang Mach-E gaan neerzetten. Het spirituele kleinere broertje van de e-Mustang moet uiteraard Capri gaan heten.

Méér reanimatie

De rituele opoffering van de Capri-badge is gelukkig nog niet bevestigd, maar volgens Autocar is het slechts een kwestie van tijd. De indicatie gegeven door Ford of Europe-chef Amko Leenaarts is dat er in ieder geval nog veel meer naamplaatjes gereanimeerd zullen worden. Daarbij zijn retromodellen geen optie:

"[Ik geniet] van de spanning tussen iets dat de waarde heeft van een oude naam en de nieuwe interpretatie. Retro-ontwerpen helpen ons niet naar voren. Het gaaat altijd om een compleet nieuwe interpretatie: dat is wat het interessant maakt."

Elektrisch
  • Ford, Volkswagen