Deze Mustang II is wel cool

Een Mustang II laat het autohart niet snel sneller kloppen. maar deze smurfblauwe restomod is toch wel heel erg lekker.

Deze Mustang II is wel cool

We zien de Mustang graag als een vuurspuwende V8 muscle car, maar in al 1974 werd dat beeld grondig verstoord door de introductie van de Mustang II. hot model was gebaseerd op de verguisde Pinto en moest het doen zonder achtcilinder.

Een 89 pk 'sterke' 2.3 liter viercilinder en een 2.8 liter V6 met 105 pk waren de enige opties. De sportive aspiraties waren ver te zoeken, maar de kleine, zuinige Mustang II was precies op tijd om te profiteren van de oliecrisis. Het ding verkocht hierdoor enorm goed.

Mank paard

Ford bracht de V8 een jaar later alsnog terug om de II wat meer street cred mee te geven, maar echt cool werd het model nooit. Dat er ook uit de V8 slechts 140 pk rolde droeg daar flink aan bij. Zelfs met het heerlijk seventies Cobra II en King Cobra pakketen kon de auto zijn goedkope roots niet ontsnappen. Het bleef immers een licht opgepompte Pinto.

Ford Mustang Cobra II

Mustang Evolution

Het felblauwe exemplaar dat te koop staat op eBay doet er echter alles aan om van dat imago af te komen. De wagen heeft namelijk helemaal niets te maken met de Pinto. Hij staat namelijk op een speciaal buizenframe.

\De auto begon zijn leven in 2014 als de 'Mustang Evolution', aangedreven door een 6,8 liter Ford Triton V10. Bouwer Brett Behren toonde de wagen twee keer op de fameuze SEMA show in Las Vegas, maar op de terugweg van de editie van 2015 ging de trailer over de kop. De Ford raakte daarbij zwaar beschadigd.

Mustang Evolution, SEMA 2014.

Fortuna's Phoenix

In oktober 2020 kwam het wrak in de capabele handen van Mustang II-specialist Dave Fortuna. De beste man behield het buizenframe en begon aan de bouw van een nieuwe body. Uiteindelijk kreeg de Mustang veel bredere heupen en een gewijzigde staart met Torino-achterlichten mee.

De wagen voelt een beetje als een opgepompte combinatie van de beste elementen van de Mustang, Capri en Toyota Celica.

Coyote

De V10 truckmotor werd bij het grofvuil gezet en vervangen door een vijfliter Coyote V8 met throttle bodies die Dave nog had liggen. Schakelen gaat via een handgeschakelde zesbak van Tremec, die voor een betere gewichtsverdeling achterin is geplaatst. Het geheel weegt slechts 1360 kilo. Vanwege de haast perfecte gewichtsverdeling en de potente Coyote beschouwt Fortuna de auto als een 'Europese supercar'.

PR-machine

Nadat de Mustang een derde keer op de vloer stond bij SEMA 2021 is Dave kennelijk alweer zat van de auto. De circuitwaardige Mustang II mag door naar een volgende eigenaar, aangezien het PR-momentje alweer voorbij is.

Uiteraard is de prijs net effe wat hoger dan die van een reguliere II: voor $124.995 (€115.075) is de snelste Mustang van de tweede generatie van jou. Voor dat bedrag kun je echter prima een 'echte' Mustang binnenhalen. Maar de Phoenix is pas echt uniek. Voor Mustang-mannen met lef (en diepe zakken0 die zich durven onderscheiden is de auto perfect. Ben jij te porren voor deze ultieme Pinto?

Cargasm
  • Velocity Motorcars, Ford, ScottieDTV