Uniek Shelby Cobra 'Daisy'-prototype onder de hamer

De Cobra die er bijna kwam kan van jou zijn. De one off met V10 mag bij Mecum Auctions naar een nieuwe baasje op zoek.

Uniek Shelby Cobra 'Daisy'-prototype onder de hamer

De Shelby Cobra geldt nog altijd als een van de meest iconische sportwagens aller tijden, zeker als de brute zevenliter 427. Het model was voor de Amerikaanse auto-industrie zo speciaal dat de opvolger niet eens verwant was aan Ford. In 1992 kwam juist aartsrivaal Chrysler namelijk met de Dodge Viper. Met een simpel chassis, geen dak en een gigantische achtliter V10 was de auto ongegeneerd een moderne kopie van het product van een concurrent.

Retro

Twaalf jaar later besloot Ford het zelf maar eens te proberen. In 2004 kwam er ineens een waanzinnig prototype tevoorschijn. De nieuwe Cobra Concept volgde hetzelfde recept als het origineel, maar in een veel moderner jasje. Daarmee was het de tweede retro-futuristische wagen van Ford na de gereïncarneerde GT. Niet geheel toevallig werden de vering, delen van het buizen frame en de handgeschakelde zesbak van de GT geleend voor de Cobra. De 5.4 liter supercharged V8 uit de GT werd echter vreemd genoeg niet meegnomen in het ontwerp.

Viper

In plaats daarvan nam de Shelby juist een voorbeeld aan de Viper. Onder de kap was namelijk een 6,4 liter aluminium V10 met maar liefst 605 pk te vinden, 55 meer dan de GT. In tegenstelling tot het omgekatte pickup-blok in de Viper had de Ford V10 echter vier kleppen per cylinder: 40 in totaal dus. Door de achterin geplaatste versnellingsbak was de gewichtsverdeling ondanks het enorme blok indrukwekkend.

"Daisy"

De nieuwe Cobra was niet zomaar een flitsende concept car zonder enig doel, maar een volledig functioneel prototype met de schattige codenaam "Daisy". De wagen werd door Ford Advanced Vehicles in samenwerking met Shelby ontwikkeld als de aanzet voor een serieuze productieversie. Carroll Shelby himself gaf tijdens een presentatie op de Irwindale Speedway demonstratieritjes aan journalisten. Daarbij werden door de destijds 81-jarige ijzervreter uiteraard meerdere sets banden opgerookt.

Carroll Shelby en Daisy op Irwindale, 2004.

Daisy werd in de jaren na de presentatie uitvoerig gebruikt in media om het project in de publiciteit te houden. Zo werd de bouw van de auto in detail besproken in het Discovery Channel programma Rides en kreeg rapper Ice Cube de Cobra mee als dienstauto in de actiefilm XXX: State of the Union.

Ice Cube mocht uitgebreid fronsen in de Cobra.

Recessie

Alle lichten stonden op groen voor Ford en Shelby om de auto in de loop van 2007 in productie te nemen. Helaas was dat precies het moment dat de financiële crisis toesloeg. Met zware financiële tijden in het vooruitzicht werd het Cobra-project op het laatste moment alsnog voorgoed stopgezet. Het zou blijven bij dat ene prototype. In 2017 werd de auto aangeschaft door Chris Theodore, voormalig vice-president van Ford Product Development. Theodore had in 2004 samen met Carroll Shelby de creatie van Daisy geleid.

Op kenteken

Theodore begon samen met de originele bouwer Technosports vrijwel meteen aan een uitvoerige restauratie om de unieke wagen weer aan het rijden te krijgen. Bovendien heeft hij de Cobra op de een of andere manier op kenteken kunnen zetten. Met een nieuwe koppeling, kabelboom, bougies en uitlaatdempers is het V10-monster klaar voor gebruik.

Daarbij ben je trouwens niet veroordeeld tot brede snelwegen: dankzij de geavanceerde ophanging en haar kleine formaat (nauwelijks langer dan een MX-5) is Daisy lichtvoetiger dan ze eruit ziet. Je moet alleen wel even een bandenwissel doen: om de unieke zevenspaaks velgen zitten namelijk slicks van BF Goodrich. Gelukkig wordt er een extra set BBS wielen met straatlegale Goodyears meegeleverd. Al dateren die nog van de demorun van 2004.

Onbetaalbaar

Na vier jaar doet Chris Theodore de Cobra Concept toch van de hand. Via Mecum Auctions zal Daisy bij een veiling in Monterey, Californië naar een nieuwe eigenaar gaan. Over prijzen rept de advertentie geen woord. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, aangezien de auto een one-off is. We gaan er vanuit dat er minimaal zes nullen uitgegeven gaan worden voor de unieke Cobra die er helaas nooit kwam.

Cargasm
  • Mecum Auctions