FIA bevestigt: alle 10 teams hielden zich aan budgetcap

De kogel is door de kerk: na uitvoerig onderzoek is de FIA tot de conclusie gekomen dat er vorig jaar geen vals spel is gespeeld. Alle tien Formule 1-teams bleven in 2022 binnen de grenzen van de financiële reglementen.

FIA bevestigt: alle 10 teams hielden zich aan budgetcap

Sinds 2021 werkt de Formule 1 met uitvoerige financiële reglementen. Vorig jaar moest voor het eerst een onderzoek uitgevoerd worden naar de naleving daarvan. Toen bleek dat Williams, Aston Martin en Red Bull in overtreding zouden zijn ontstond er meteen een enorme rel.

De eerste twee werd uiteindelijk 'procedurele overtredingen' voor de voeten geworpen, maar Red Bull bleek uiteindelijk echt over het budget gegaan te zijn. De overschrijding van minder dan vijf procent resulteerde in een boete van 7 miljoen dollar en een beperking van 10% op de toegekende windtunneltesttijd. Daarnaast grepen criticasters van het team meteen de kans om de titel van 2021 nog eens in twijfel te trekken.

FIA tevreden

De horde haters op Twitter (X) krijgt dit jaar echter geen nieuwe impuls. Ondanks geroezemoes over het zijlingse gebruik van informatie opgedaan uit nevenprojecten is de FIA namelijk helemaal tevreden. Volgens de organisatie hebben alle teams zich in 2022 namelijk netjes aan de budget cap gehouden. De nog strenger gemaakte regels hebben dus geen nieuwe slachtoffers opgeleverd.

Op naar de volgende

Nu het proces voor 2022 afgerond is kunnen we alvast weer gaan speculeren over de afhandeling van dit seizoen. De hoeveelheid grote updates geeft de indruk dat het nog wel eens krap zou kunnen gaan worden voor sommige teams.

Het feit dat iedereen vorig jaar binnen de lijntjes wist te kleuren wijst er echter op dat de teams handig genoeg geworden zijn om een overtreding te voorkomen. De tijd zal het leren.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots