Wolff staat Hamilton bij: 'Mercedes werd in 2021 ook bewust afgeremd'

Toto heeft de uitspraken van zijn stercoureur kracht bij gezet. Volgens de Oostenrijker werd Mercedes inderdaad doelbewust gedwarsboomd door de FIA tijdens hun dominante periode. Het reglement voor 2021 neemt hij als grootste voorbeeld.

Wolff staat Hamilton bij: 'Mercedes werd in 2021 ook bewust afgeremd'

In de schaduw van het razende succes van Max Verstappen en Red Bull wordt het in het kamp van Mercedes steeds rumoeriger. Terwijl Sir Lewis Hamilton en George Russel vechten om kruimels in het middenveld worden er steeds meer zure, boude uitspraken de ether in geslingerd.

Na het bagatelliseren van de Wikipedia-records van Max heeft de voormalige kampioensformatie de pijlen gericht op de FIA. Hamilton riep recent opnieuw op om een rem te zetten op Red Bull om het speelveld gelijk te trekken. Als onderbouwing presenteerde hij enkele voorbeelden van FIA-ingrijpen in de dominante periode van Mercedes.

Flashbacks naar '21

De uitspraken van Hamilton hebben bijval gekregen uit een verwachte hoek. Mercedes-opperhoofd Toto Wolff is het er uiteraard roerend mee eens dat de FIA zijn team meerdere keren dwars heeft gezeten. Als voorbeeld haalde hij tegenover RaceFans - hoe kan het ook anders - het seizoen van 2021 aan. De gewijzigde reglementen waren volgens Toto specifiek geschreven om het in 2020 bijzonder dominante team een halt toe te roepen:

"Ik denk dat we het rijderskampioenschap van 2021 waarschijnlijk om veel redenen verloren hebben. Een daarvan was de finalerace. Maar we verloren het ook omdat die reglementen opgezet waren om het voordeel dat we hadden te verminderen. 2020 was een super-dominant jaar voor ons. Ik denk dat het de beste auto was die we ooit gehad hebben. Het was de beste auto die we ooit gehad hebben.

"En toen tegen het einde van het seizoen veranderden ze de regels door een stuk van de vloer weg te snijden. Dat was om ons af te stoppen, en we konden de resultaten in 2021 zien, we waren niet zo competitief als Red Bull was. Maar in Silverstone vonden we meer potentieel in de auto en brachten we onszelf terug in het kampioenschap."

"Maar destijds waren de reglementen duidelijk gericht op het opnieuw vaststellen van de pikorde."

Showworstelen

Ondanks dat de hint achter zijn verhaal duidelijk is stelt Wolff dat hij helemaal niet jaagt op een reglementswijziging ten nadele van Red Bull. De Formule 1 moet immers op de eerste plaats een sport zijn, geen entertainment. Gescripte sport laat Toto liever over aan de showworstelorganisatie WWE:

"Als teambaas wil ik niet zoals anderen in het verleden gedaan hebben opspringen en zeggen dat we de reglementen moeten veranderen omdat we niet door kunnen gaan met de dominantie van een team. Als een team domineert zoals Max dat heeft gedaan met Red Bull, dan is dat maar zo."

"Dit is een meritocratie. Zo lang als je voldoet aan de reglementen, technisch, sportief en financieel, moeten we gewoon zeggen 'goed gedaan'. Het is aan ons om in te halen. En als dat lang duurt, dan duurt dat lang. Ik kan me herinneren dat mensen schreeuwden dat het oneerlijk was toen wij het waren. Entertainment volgt uit sport, niet andersom. We kunnen niet de WWE zijn en gescripte content. We willen geen gescripte content zijn."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press