Hamilton wil rem op Red Bull: 'Mercedes werd ook elk jaar afgeremd'

Sir Lewis ziet geen reden om de dominantie van Red Bull ongemoeid te laten. Volgens de Brit werd Mercedes in de succesjaren immers elk jaar ook gedwarsboomd met nieuwe regels. Hamilton hoopt dat die FIA die trucjes zal gaan herhalen voor de toekomst.

Hamilton wil rem op Red Bull: 'Mercedes werd ook elk jaar afgeremd'

De bijna bizarre, recordbrekende zegetocht van Red Bull Racing is dit seizoen al lang en breed uitgemeten. Maar we doen het toch nog even een keer: veertien overwinningen uit veertien races, acht podiums, zes 1-2's en tien overwinningen op rij.

Als gevolg daarvan heeft Max Verstappen in zijn eentje 91 punten méér gescoord dan de nummer twee in het constructeurskampioenschap. Ondanks wisselende omstandigheden, penalties en zeldzame mechanische problemen lijkt het team simpelweg niet te stoppen. Althans, niet zonder invloed van buitenaf.

'Bij ons deden ze het ook'

Als het aan Sir Lewis Hamilton ligt is het echter hoog tijd dat daar verander in komt. Tegenover Motorsportweek hamerde de Brit er nog een keer op dat de sport iets zou moeten doen om in te grijpen. Toen Hamilton met Mercedes alle records brak werden er door de FIA immers ook elk seizoen nieuwe regels bedacht om de Silberpfeilen af te remmen. Zo werd het meeverbranden van olie (2019), de 'party mode' (2020), DAS (2021) en de brede vloer (2021) allemaal verboden. Lewis ziet die ingrepen achteraf als positief voor de sport:

"Ik weet niet wat er voorgesteld is. Ik heb niets gehoord. Maar wij hebben heel veel veranderingen doorgemaakt, die jaar op jaar in het leven geroepen werden om ons af te remmen, en ik denk dat het beter was voor de sport."

"Als je bijvoorbeeld kijkt naar 2021, was onze pace in de kwalificatie ongelooflijk. Ik denk dat het 2021 of 2020 was, ik kan het me niet herinneren, maar toen namen ze onze kwalificatiemodus weg, bijvoorbeeld [en] dat bracht ons dichter bij elkaar in de kwalificatie. Aan de ene kant leverden onze engineers gewoon geweldig werk en verdienden ze [dat succes], maar ik denk we vanuit de fans gezien ons allemaal een stuk dichter bij elkaar willen zien."

Beter voor de sport

Ter versterking van zijn argument wees Sir Lewis handig naar de spanning tussen de teams achter Red Bull. Mercedes, en Aston Martin zitten nog akelig dicht bij elkaar, en zelfs McLaren is aan een inhaalslag begonnen. Als Red Bull op hetzelfde niveau gebracht wordt zal dat volgens de zevenvoudig wereldkampioen - je raadt het al - veel beter zijn voor de sport. Dominantie voor welk team dan ook is immers niet de bedoeling:

"Ik denk dat wat je ziet achter de Red Bulls, we hebben best een goed kampioenschap gezien dit jaar tussen de Ferrari's, Astons en alle teams lijken een stuk dichter bij elkaar te zitten dan ooit te voren. Dus op sommige manieren heeft de regelwijziging gewerkt."

"Er is altijd iets te doen maar ik denk dat de sport geweldig werk geleverd heeft en ik hoop voor de fans dat we in de toekomst niet Mercedes domineert voor tien jaar of Ferrari domineert voor tien jaar of elk ander team, want ik denk niet dat dat in het belang is van wat wij coureurs willen of wat de fans willen of wat de teams willen. We willen een spannende competitie en ik hoop dat dat beter en beter wordt."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, NL Beeld / Action Press