VinFast verkoopt meerderheid auto's aan...zichzelf

De Vietnamese EV-bouwer heeft een nogal bijzondere business model. Meer dan zestig procent van de verkochte auto's gingen namelijk niet naar een gelukkige koper, maar naar VinFast zelf...

VinFast verkoopt meerderheid auto's aan...zichzelf

Het gaat er schimmig aan toe bij Vinfast. De Vietnamese producent van elektrische crossovers houdt er namelijk een nogal creatieve boekhouding op na. Van de 11.300 auto's dit jaar wereldwijd verkocht heeft, zijn er meer dan 7.000 exemplaren de taxiwereld in gegaan.

Dat is an sich niet zo vreemd, tot je nagaat wie de enige koper was. Om precies te zijn vonden ze een plekje bij Green and Smart Mobility, een bedrijf in handen van de Vingroup. Je raadt het al: dat is het moederbedrijf achter VinFast.

Creatief zakendoen

Exotische manieren van zakendoen zijn bij VinFast de gewoonste zaak van de wereld. Ook op de beursvloer doet het concern het ook op een compleet eigen manier. VinFast heeft op dit moment 2,3 miljard aandelen in de aanbieding, waarvan 1,2 miljard in handen is van Vingroup.

Nog eens ruwweg 1,1 miljard is in handen van Vietnam Investment Group, een entiteit met Vingroup-opperhoofd Pham Nhat Vuong als enige aandeelhouder, en Asia Star, een tweede franchise van Vuong. Uiteindelijk is dus slechts 0.3 procent van de aandelen daadwerkelijk beschikbaar om te verhandelen.

VinFast gaat vrolijk door

De situatie van VinFast is op zijn zachtst gezegd uniek te noemen in de autowereld. Een fabrikant die voor 99.7 procent in handen is van één man en het merendeel van de auto's aan een zusteronderneming verkoopt raakt immers kant nog wal.

Toch is VinFast vrolijk aan het uitbreiden. Vorig jaar opende het merk bijvoorbeeld vijf locaties in ons eigen koude kikkerlandje. Potentiële kopers kunnen gezien de vreemde structuur van het merk wellicht toch even doorlopen.

Elektrisch
  • VinFast