Horner: 'FIA-ingrijpen niets te maken met traagheid Red Bull'

Bij de eerste race waar de nieuwe aerodynamische regels van kracht werden viel Red Bull enorm terug. Volgens teambaas Christian Horner is dat echter niet meer dan bijzonder toeval.

Horner: 'FIA-ingrijpen niets te maken met traagheid Red Bull'

Voorafgaand aan het raceweekend in Singapore zette de FIA opnieuw de aerodynamische regels op scherp. Met Technical Directive nummer 18 werden de regels rond flexibele vleugels een stuk strenger. Daarbij kwam een aanpassing van TD039, de regel rond flexibele vloeren die vorig jaar bij de Grand Prix van België geïntroduceerd werd.

In de media werd meteen gespeculeerd dat de wijzigingen het dit seizoen zo dominante Red Bull af zouden remmen. De voorspellingen leken waarheid te worden nadat beide auto's Q2 niet haalden. Een vierde en achtste plek op de zondag was naar Red Bull-maatstaven ook niets om over naar huis te schrijven. Het vermoede plan van de FIA om de hegemonie van RBR te doorbreken leek dus gewerkt te hebben.

Niets veranderd

Volgens Red Bull-topper Christian Horner zijn die conclusies echter op niets gebaseerd. Red Bull heeft namelijk geen enkel onderdeel van de RB19 hoeven aanpassen na de invoering van TD018. Een nieuwe vloer geprepareerd voor de race werd uiteindelijk zelfs niet gebruikt in een poging om de oude vorm terug te vinden. Het gebrek aan snelheid was puur en alleen te wijten aan een verkeerde afstelling:

"Het zijn allemaal technische dingen. Er zijn geen wondermiddelen in deze industrie. Ik weet dat jullie allemaal graag de TD [Technical Directive] de schuld willen geven, maar helaas kunnen we dat niet eens doen, want er is daardoor geen enkel onderdeel op onze auto veranderd."

"We wisten dat de concurrentie hier dichterbij zou zijn. Maar ik denk dat het ons een beetje verraste, hoe ver we er vanaf zaten op vrijdag. Ik denk dat we gewoon niet in de juiste window zaten voor de auto, zeker over een enkele ronde. En als je er niet in zit, dan voelen de banden verschrikkelijk. Het werkt allemaal gewoon niet."

Lessen voor volgend jaar

Het eerste slechte weekend van het jaar heeft volgens Christian juist vooral veel voordelen. Nu de zwaktes van de huidige auto blootgelegd zijn kan het team immers werken aaan een nog betere bolide voor 2024:

"Ik denk dat onze simulatie voorafgaand aan het weekend ons misschien niet naar de juiste conclusie geleid heeft. Dan moet je je daar uit worstelen. Ik denk dat we gewoon in de verkeerde window terechtkwamen en het legde sommige van de zwaktes die onze auto heeft bloot.

"Maar het is eigenlijk een heel nuttige les voor volgend jaar geweest, want het geeft ons heel nuttige inzichten en bepaalde dingen die we hopelijk kunnen aankaarten in onze RB20. Het is niets fundamenteels maar er werden wat fouten gemaakt, en er waren wat problemen die voor volgend jaar kunnen corrigeren. En we gaan verder."