FIA geeft toe: 'Verstappen had gridstraf moeten krijgen in Singapore'

Bij de teammanagersmeeting is de FIA door het stof gegaan voor de beslissingen die in Singapore gemaakt werden. Steward Matteo Perini gaf toe dat Max Verstappen eigenlijk een gridstraf had moeten krijgen.

FIA geeft toe: 'Verstappen had gridstraf moeten krijgen in Singapore'

De FIA en consistentie, het is al decennia een kwestie van water en vuur. Mede door de constant wisselende groep stewards is er van race tot race vaak geen touw vast te knopen aan de manier waarop straffen uitgedeeld worden. Sommige vergrijpen worden extreem hard aangepakt, terwijl anderen veel te licht behandeld worden of zelfs door de vingers worden gezien.

Recent riep het uitblijven van penalties voor de te langzaam rijdende Ferrari's op Monza en de acties van Max Verstappen in Singapore de nodige vragen op. Na druk vanuit meerdere teams heeft de FIA vandaag tijdens de teammanagersmeeting tekst, uitleg en een schuldbekentenis gegeven.

Drie incidenten

Bij de voor Red Bull dramatische kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore was Max Verstappen betrokken bij drie verschillende incidenten. De Nederlander reed Yuki Tsunoda en Logan Sargeant in de weg, en wachtte opvallend lang aan het einde van de pitsstraat terwijl het groene licht brandde.

Het akkefietje met Sargeant werd niet bestraft, maar voor de andere twee vergrijpen kreeg Verstappen een formele reprimande aan de broek. Daarbij werd Red Bull beboet voor het niet informeren van Max over de aanstormende Japanner.

Foutje, bedankt

Tegenover de teambazen heeft de in Singapore en Japan dienstdoende FIA steward Matteo Perini toegegeven dat de straffen voor Verstappen veel te licht waren. De reprimande die Max ontving voor de clash met Tsunoda had in werkelijkheid een gridstraf van drie plaatsen moeten zijn. Verstappen had dus als veertiende moeten starten in plaats van elfde.

Perini blijft er echter bij dat de straf voor het wachten in de pitsstraat juist was. Het is immers niet formeel verboden. De stewards hebben de FIA als geheel echter wel aangespoord om die regel alsnog op te stellen. Het incident met Sargeant werd verder niet genoemd, maar Perini stelde wel dat de Amerikaan óók een straf had moeten krijgen voor het hinderen van Lance Stroll.

Perini heeft beloofd dat besluit in de Verstappen-Tsunoda zaak uit het archief van de FIA geschrapt zal worden. Zo kan het niet dienen als precedent voor toekomstige zaken. Bij de kwalificatie op Suzuka zal moeten blijken of de FIA zich toch een keer kan verbeteren.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool