Red Bull krijgt geen toestemming nieuwe windtunnel vanwege biodiversiteit

De constructeurskampioenen hebben een flinke tegenslag te verduren gekregen. De lokale gemeente heeft de bouw van een nieuwe windtunnel bij de Red Bull fabriek in Milton Keynes geblokkeerd. Reden? Zorgen rond de biodiversiteit.

Red Bull krijgt geen toestemming nieuwe windtunnel vanwege biodiversiteit

Formule 1 teams kloppen zichzelf altijd op de borst door te claimen dat ze altijd aan het innoveren zijn. Veel van de innovatie gebeurt echter nog in stokoude faciliteiten. Een goed voorbeeld daarvan zijn windtunnels. Omdat je niet zomaar even een geavanceerde blaasbuis neerzet werken veel teams door in antieke gebouwen.

Sommigen moeten zelfs de windtunnel van andere merken zoals Toyota en Sauber lenen. Recent is er echter verjongingskuur gestart onder de F1-teams. Zo heeft McLaren al een nieuwe faciliteit staan en bouwt Aston Martin vrolijk door aan een compleet nieuwe fabriek in Silverstone. Als kampioensteam kan Red Bull Racing uiteraard niet achterblijven, maar de formatie is helaas in een vroeg stadium al gedwarsboomd.

Bureaucratie & biodiversiteit

De plannen voor de bouw van een splinternieuwe windtunnel op het Red Bull Technology Campus in Milton Keynes zijn namelijk afgeschoten door de lokale gemeenteraad, zo meldt F1's eigen technisch analist Sam Collins.

In eerste aanleg kreeg Red Bull het aan de stok met Britse spoorwegenautoriteit vanwege een iets te dik getekende lijn op de bouwplannen. Nadat dit opgelost was begon de gemeenteraad dwars te liggen.

Zorgen over de impact van de windtunnel op de lokale biodiversiteit zouden de hoofdreden zijn voor het tegenhouden van het project. De aanvraag moet uiteraard een ingewikkeld bureaucratisch proces door voordat er alsnog aanpassingen en concessies gedaan kunnen worden.

Oudste in de sport

De vertragingen betekenen volgens Collins dat Red Bull nog minimaal twee seizoenen door zal moeten met de huidige windtunnel in het Engelse Bedford. De voormalige faciliteit van de Royal Aeronautical Establishment werd gebouwd in 1947 en is daarmee de oudste in de Formule 1.

De Red Bull RB20 en RB21 zullen hier nog van de band gaan rollen. De eerste RBR-bolide die zal profiteren van de gloednieuwe windtunnel zal de door RBPT/Ford-aangedreven RB22 voor 2026 zijn. Tot die tijd is het dus nog even 'behelpen' voor Newey en co.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool