Nelson Piquet vrijgesproken van 'racistische en homofobe' uitspraken Hamilton 

De rel rond het taalgebruik van Nelson Piquet senior in referentie naar Sir Lewis Hamilton heeft nog een staartje gekregen. Meer dan een jaar na zijn veroordeling voor 'racistische en homofobe' uitspraken heeft de drievoudig wereldkampioen de zaak in hoger beroep alsnog gewonnen.

Nelson Piquet vrijgesproken van 'racistische en homofobe' uitspraken Hamilton 

In juni 2022 werd Nelson Piquet senior wereldwijd aan de schandpaal genageld. Vlak voor de Grand Prix van Groot Brittannië van dat jaar werd een Braziliaans interview uit 2021 naar voren gehaald waarin Piquet het beruchte incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton besprak.

Nelson gebruikte daarbij het woord 'neguinho', een term voor de donkere medemens. Volgens de 71-jarige Braziliaan is de term in het Braziliaans Portugees niet denigrerend, maar de lokale autoriteiten dachten daar anders over.

Piquet sr. werd door meerdere belangengroepen en het OM aangeklaagd en veroordeeld voor het toebrengen van 'collectieve schade' met zijn 'racistische en homofobe' uitlatingen. Als straf moest hij 5 miljoen Braziliaanse real aftikken, omgerekend zo'n 939.500 euro. Het feit dat Piquet zich alsnog verontschuldigd had aan Hamilton deed daar niets aan af.

Hoge beroep

Piquet liet het er echter niet bij zitten en ging in hoger beroep tegen het besluit. Onlangs deed de rechter in tweede aanleg uitspraak. In hoger beroep is bepaald dat Nelson zich helemaal niet schuldig gemaakt heeft aan homofobe, racistische en haatzaaiende uitlatingen.

Bovendien zou er geen 'collectieve schade' ontstaan zijn door de opmerkingen van de doorgaans grofgebekte Piquet. Het eerdere besluit werd door de rechtbank nietig verklaard.

De jacht is weer geopend

De nieuwe uitspraak betekent echter niet dat Piquet sr. van de zaak af is. Hij is immers niet de enige die in hoger beroep kan gaan. Het Braziliaanse OM is het uiteraard niet eens met de de nietigverklaring en opent opnieuw de jacht op de drievoudig wereldkampioen.

Belangengroepen Edcafro Brasil het Santo Dias Centrum voor de Rechten van de Mens en de naationale LGBT-alliantie hebben zich wederom achter het OM geschaard om Nelson een lesje te leren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press, Red Bull Content Pool