F1 Academy vrouwenserie zet bizarre stap naar karting 

De directie van de exclusief vrouwelijke opstapklasse F1 Academy lijkt de weg een beetje kwijt te zijn. Met de oprichting van een paar gemengde klasses in de karting legt de serie een stel dode sporen neer.

F1 Academy vrouwenserie zet bizarre stap naar karting 

Met de F1 Academy werkt de koningsklasse van de autosport mee aan het vinden van vrouwelijk talent. Het ronde F4-chassis gebouwde kampioenschap moet een opstapje gaan worden voor de volgende vrouwelijke F1-coureur. Het is immers al bijna vijftig jaar geleden dat Lella Lombardi op de grid stond.

In de praktijk is de F1 Academy tot nu toe vooral de nieuwe W Series geworden. Met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar is het rijdersbestand van de serie eigenlijk al te oud.

Karting kweekvijver

F1 Academy is zich kennelijk bewust van het probleem en doet nu een poging om vrouwelijk talent op daadwerkelijk jonge leeftijd op weg te helpen. De serie heeft namelijk een trio nieuwe karting kampioenschappen in het leven geroepen om als kweekvijver te dienen.

De nieuwe klasse bestaat uit Minis (8-11), Juniors (11-14) en Seniors (14-17). De kalender wordt gevuld met zes dubbele raceweekends. Tenminste één daarvan zal buiten Europa verreden worden.

Mannen in vrouwenserie

Met het creatie van de karting-klasse doet F1 Academy op papier eindelijk waar al sinds het debuut van de W Series om gevraagd wordt: echt jong vrouwelijk talent steunen. De uitvoering laat echter te wensen over. In tegenstelling tot het F4-kampioenschap is de kartingafdeling namelijk in principe gemengd.

Dat betekent dat jongens (en aanverwanten) ook gewoon mee kunnen strijden om de in theorie voor vrouwen bedoelde titel. De steun van de Academy beperkt zich tot de sponsoring van drie vrouwelijke coureurs per kartcategorie.

Mannelijke kampioenen

De beperkte steun en het in principe gemengde startveld kan voor bizarre taferelen gaan zorgen. Het is immers algemeen bekend dat jongens meer interesse in de sport hebben en eenvoudiger aan sponsors komen. Zo loopt de kartladder van de F1 Academy dus vol met mannelijk in plaats van vrouwelijk talent.

De kans wordt dan ook groot dat een jongen de titel in de klasses zal gaan pakken. Aangezien de prijs voor de Senior-titel een F1 Academy F4-test en een mogelijke promotie naar die klasse is kan het nog wel eens ongemakkelijk gaan worden. De winnaar mag dan immers niet meedoen aan de Academy.

Het plan lijkt dus aan alle kanten te rammelen. We kunnen niet wachten tot de eerste mannelijke kampioenen van de vrouwelijke kartseries gekroond zullen worden.

Autosport
  • F1 Academy, Red Bull Content Pool