Dus toch: Formule 1 zendt finalerace F1 Academy vrouwenserie uit

Na een half jaar en 18 races krijgt vrouwenserie F1 Academy eindelijk echte publiciteit. De FOM heeft besloten de finalerace in Austin toch wereldwijd uit te gaan zenden.

Dus toch: Formule 1 zendt finalerace F1 Academy vrouwenserie uit

De F1 Academy was vanaf het begin af aan al een twijfelachtig geval. Wat begon als een opleidingsklasse voor jong vrouwelijk talent vers uit de kartsport verwaterde al snel tot een opvangbak voor oudere coureurs uit de failliete W Series.

De gemiddelde leeftijd van 19 jaar is hoger dan die van FIA Formule 3, terwijl de Academy twee klassen lager opereert in de 160 pk sterke Formule 4. Doorgaans nemen coureurs van rond de 14 á 15 jaar plaats in deze instapgebakjes.

'Moetje'

Het meest vreemde element aan de serie was echter het totale gebrek aan publiciteit en zichtbaarheid. Formula One Management deed geen enkele moeite om de races live uit te zenden, waardoor een groot deel van het potentiële publiek niet bereikt werd.

Als klap op de vuurpijl werden alle evenementen op dezelfde weekenden gehouden als F1 Grand Prix. De aandacht van motorsportfans was dus altijd ergens anders.

Door deze aanpak leek de FOM de nieuwe serie vooral te behandelen als een 'moetje'. Het staat immers leuk op de CV om een vrouwenklasse te hebben. Zo hou je immers kritische fans, journalisten en investeerders tevreden. Echt moeite doen en geld uitgeven leek echter teveel gevraagd. Tot nu toe.

Groen licht

Na een half jaar, zes evenementen en achttien races heeft de FOM namelijk eindelijk groen licht gegeven voor live uitzendingen. Met behulp van achttien zenders zal de klasse meer dan 100 landen gaan bereiken.

Eigen streamingsdienst F1 TV zal ook meedelen in de feestvreugde. De eerste uitzending staat gepland voor het weekend van 20 tot 22 oktober op Austin's Circuit of the Americas. F1 Academy zal dan voor het eerst figureren in het voorprogramma van de Formule 1.

Bizarre beslissing

De winkel opengooien na bijna een volledig seizoen is opnieuw een bizarre stap vanuit het management van de sport. Fans zullen nu immers pas aan het einde van een verder volledig onbekend kampioenschap naar binnen komen rollen.

Zonder enige context van de teams, coureurs en de stand is er weinig om opgewonden over te raken. De situatie voelt alsof je alleen de finale van een hoog aangeschreven TV-serie gaat kijken. Wachten met live uitzendingen tot de start van het nieuwe seizoen was veel logischer geweest.

De cijfers voor het eerste uitgezonden weekend zullen waarschijnlijk geen records gaan breken. Het is voor de racedames en hun supporters te hopen dat het volgend jaar toch beter aangepakt zal worden.

Autosport
  • F1 Academy