In beeld: de nieuwe 'Red Bull'-sidepods van Haas

Na zeventien races heeft ook Haas toe moeten geven. Het team heeft voor Austin een set Red Bull-achtige sidepods geïnstalleerd.

In beeld: de nieuwe sidepods van Haas

Het nieuwe ground effect tijdperk gaf ons een hoop om naar uit te kijken. Voor het eerst in jaren moesten de teams weer vanaf een nulpunt beginnen. Het leverde uiteenlopende concepten op: Aston Martin, Ferrari, Mercedes en Red Bull hadden allemaal radicaal andere ideeen over hoe de nieuwe generatie F1-bolides eruit moest zien.

Na anderhalf seizoen is inmiddels wel duidelijk dat alleen die laatste het aan het rechte eind had. Het grote aandachtspunt was daarbij de sidepods. Het aflopende downwash-concept werd door onder andere Aston Martin, McLaren en Williams gretig gekopieerd. Zelfs de totaal verschillende concepten van Ferrari en Mercedes werden haastig bijgeschaafd om de Red Bull zoveel mogelijk na te apen.

Haas voor de bijl

Bij Ferrari-klant Haas bleef het echter angstvallig stil. Na het overtrekken van de SF-75 midden in 2022 deed het team opvallend weinig om met de huidige trends mee te gaan. De Amerikanen leken zelfs zoveel mogelijk te besparen op updates, terwijl rivalen zoals McLaren juist reuzensprongen maakten.

Voor de Grand Prix van Amerika is daar echter verandering in gekomen. Net als de rest heeft Haas nu een Red Bull-achtig downwash-concept.

Geen wondermiddel

De Ferrari-achtige 'badkuip' sidepods zijn vervangen door sterk aflopende exemplaren, terwijl de inlaten veel breder en rechthoekiger gemaakt zijn. Net als bij Red Bull steekt de onderste lip van de inlaat verder uit dan de bovenste, een concept dat door vrijwel ieder team overgenomen is.

De nieuwe sidepods gaan gepaard met een nieuwe vloer, maar volgens Haas hoeven we op COTA geen McLaren-achtige wonderen te verwachten. Het is voor het team echter te hopen dat de problemen met extreme bandenslijtage in de races opgelost is.

Formule 1
  • MoneyGram Haas F1 Team, NL Beeld / Action Press