Haas F1-moederbedrijf beschuldigd van handel met Russische wapenleveranciers

De Mazepins zijn nog maar net de deur uit, maar Haas F1 is alweer verbonden aan zakendoen met schimmige Russische partijen. Moederbedrijf Haas Automation zou tegen de eigen beloftes en internationale sancties in nog steeds handel drijven met Russische wapenleveranciers.

'Haas F1-moederbedrijf beschuldigd van handel met Russische wapenleveranciers'

Na de Russische invasie van Oekraïne en alle bijkomende sancties leken de Russische banden van Haas F1 voorgoed doorgesneden te zijn. Het team zette hoofdsponsor en kunstmestfabrikant Uralkali aan de kant en verruilde de belabberd presterende Nikita Mazepin voor een sterk terugkerende Kevin Magnussen.

Daarbij werd de relatie met Uralkali-eigenaaar, papa van en Putin-vertrouweling Dmitry Mazepin onherstelbaar beschadigd. Haas moest 2022 door zonder titelsponsor, maar kon aan het einde van het seizoen een deal sluiten met Amerikaans betalingsbedrijf MoneyGram. Daarmee leek de orde hersteld te zijn.

Doorverkoop aan Rusland

Volgens de Amerikaanse publieke omroep PBS is de Rusland-soap echter nog steeds niet over voor de Haas-groep. Moederbedrijf Haas Automation zou namelijk nog steeds handelen met Russische wapenleveranciers.

Het bedrijf zou geavanceerde CNC-machines, reserveonderdelen en softwareupdates aanleveren via Abamet Management LTD, een vermoed front voor de Russische wapenindustrie. Vervolgens zou de apparatuur doorverkocht worden aan fabrieken waarmee er spionagesatellieten, electronica, munitie, wapenrails en allerlei ander materieel gerelateerd aan de oorlogsmachine gemaakt zou worden.

Russische T-90M tank.

18 vrachten

Haas Automation vice-president Peter Zierhut ontkende in alle toonaarden dat het bedrijf nog steeds handel drijft met Rusland, maar volgens PBS is er tegenbewijs voor die bewering. Tussen maart en oktober 2022 werden er vanuit Haas 18 vrachten ter waarde van 2.8 miljoen dollar naar Rusland verscheept.

Bovendien lieten twee door de sancties getroffen Russische fabrikanten trots Haas-machines zien in hun promotionele materiaal. Haas Automation is de grootste westerse producent van CNC-machines en andere fijnmatige industriele apparatuur. De machines zijn superieur aan het materiaal dat de Russen zelf produceren, waardoor er een enorme vraag naar is.

Bewust of onbewust?

Een directe beschuldiging aan het adres van Haas durft PBS echter niet te plaatsen. Het is nog niet bewezen dat het bedrijf bewust handelde met tussenpersonen van het Russische leger en daaraan verwante fabrikanten. De verbanden tussen entiteiten zoals Abamet en de gesanctioneerde bedrijven waren echter eenvoudig na te trekken, wat betekent dat Haas hetzelfde had kunnen doen.

Het lijkt waarschijnlijk dat het management van de verantwoordelijk Haas faciliteit in Oxnard, Californië een bezoekje van de Amerikaanse overheidsinstanties kan verwachten. Of en hoe het concern gestraft zal worden, en wat het effect daarvan zal zijn op het F1-team moet nog blijken.

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress