Ferrari stapt volledig af van eigen sidepod concept

De unieke 'badkuip' is niet meer. In de jacht op meer consistentie (en Red Bull) heeft Ferrari uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid. De vernieuwde SF-23 volgt uiteraard de lijnen uitgezet door Red Bull Racing.

Ferrari stapt volledig af van eigen sidepod concept

Aan het begin van het nieuwe ground effect-tijdperk vreesde iedereen voor grotendeels identieke auto's. Twee teams kwamen echter met een zeer uniek, nooit eerder gezien concept: Mercedes en Ferrari. Terwijl het team van Toto het grotendeels zonder sidepods probeerde kwam de Scuderia met een innovatieve 'badkuip' met brede flanken en grote gewelfde kanalen aan de bovenkant.

Gefaalde evolutie

In de eerste helft van 2022 leek de badkuip bijzonder goed te werken en kon Ferrari de strijd aangaan met Red Bull. Na het invoeren van TD039 bij de Grand Prix van België ging de Scuderia echter onderuit. De vorm uit de openingsfase van het seizoen werd nooit geëvenaard.

Toch werd in Maranello besloten om de 2023-auto als evolutie van de F1-75 neer te zetten, een vergelijkbare zet met die van Mercedes. Het team verloor prompt nog meer op Red Bull en bleef zitten met een zeer inconsistent presterende bolide. Volgens Charles Leclerc ondervindt de SF-23 zelfs onderstuur én overstuur in dezelfde bocht, net als de beruchte F14 T uit 2014.

Red Bull achterna

Slechts één Grand Prix-weekend na Mercedes is Ferrari tot dezelfde conclusie gekomen als het team uit Brackley: het eigen concept is niet meer te verantwoorden. Voor Barcelona is er daarom een flink gewijzigde versie van de SF-23 geprepareerd. De meest opvallende verandering is het weggooien van de badkuip.

De nieuwe sidepods zijn vlak van boven, hebben een grotere undercut onder de luchtinlaat en zijn duidelijk geïnspireerd op het afhellende downwash-concept dat Red Bull met veel succes ingezet heeft.

Net als bij Mercedes zit de Scuderia echter vast aan de (overige) aerodynamica, afmetingen en montagepunten van de originele auto, waardoor een volledige RB19-kopie niet mogelijk was. Met het opvallende hoekige gat onder het Shell-logo lijkt Ferrari echter toch iets nieuws te proberen.

Naast de sidepods heeft Ferrari een nieuwe vloer geïntroduceerd voor Barcelona. F1-correspondent Albert Fabrega toonde op Twitter handig aan wat de verschillen zijn. De nieuwe vloer is duidelijk veel gecompliceerder dan voorheen, met meerdere uitsparingen en winglets en veel agressievere hoeken.

Haastige spoed

Vanwege de problemen de afgelopen races heeft Ferrari de update veel eerder ingezet dan gepland. Het grillige karakter van de SF-23 was kennelijk zo zorgelijk dat een noodgreep nodig was.

Toch zijn de verwachtingen gematigd bij Vasseur en co. Net als bij Mercedes zijn de wijzigingen aan de auto erop gericht om de Ferrari handelbaarder en consistenter te maken, niet per se sneller. Via deze weg hoopt de Scuderia een stabiel platform te creëren dat verder ontwikkeld kan worden.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari