Afgelopen weekend liepen de gemoederen bij Red Bull hoog op in Austin. Vanwege een voortdurend remprobleem was er in het kamp van Max Verstappen de nodige spanning merkbaar. Met name de verhitte gesprekken tussen Max en engineer Gianpiero Lambiase grepen de aandacht.
De Brit met de prachtige Italiaanse naam probeerde namelijk elke keer iets te melden aan de Nederlander op het moment dat hij zich volledig op zijn rempunt moest richten. Na de derde keer liet Max zich een paar nare woorden ontvallen naar Lambiase. Achteraf was het echter allemaal weer koek en ei tussen de twee.
GP: "Gap 3.6."
— RedFlagFone (@RedFlagFoneEng) October 22, 2023
Max Verstappen: " STOP talking in the braking man."#F1 #USGPpic.twitter.com/kp5CcxvXaN
Schandalig taalgebruik
De woordenwisseling tussen Lambiase en Verstappen is bij ex-Williams manager en journalist Peter Windsor bijzonder slecht gevallen. De Brit sprak er in zijn livestream schande van dat Max zo tekeerging tijdens een liveuitzending. Dat de aanstootgevende woorden weggebliept werden maakte volgens Windsor niets uit. Het gescheld heeft immers een negatieve impact op jonge kinderen:
"Je krijgt de radio en [Lambiase] zegt: 'Oh, weet je, je zit 4,5 seconden vóór Lewis.' En [Max] zei: 'Praat niet met me als ik aan het remmen ben.' Er werden zelfs scheldwoorden bij hem weggebliept op een bepaald punt toen hij over de remmen aan het praten was. Max, je bent de drievoudige wereldkampioen, je mag dat niet doen. Ze bliepten het natuurlijk weg, maar een hoop jonge kinderen kijken tegenwoordig naar de Formule 1."
Strenge gedragscode
Windsor is zo geschokt door de scheldkannonade van Verstappen dat hij de Formule 1 oproept dit soort gedrag te verbieden. Wat hem betreft zou er een strenge gedragscode moeten komen om dit soort taalgebruik te verbannen, gecensureerd of niet. De bliepjes zijn volgens hem immers al genoeg om jonge kinderen negatief te beïnvloeden, ook al weten ze eigenlijk niet wat er gezegd is:
"Ik vind dat er een soort gedragscode zou moeten zijn wat betreft taalgebruik. Want zelfs jonge kinderen weten vandaag de dag wat een bliep is, toch? Dus dat hoeven we niet meer."
Selectieve verontwaardiging
Windsor's heftige reactie op de situatie in Austin is op z'n zachtst gezegd verrassend te noemen. Het wegbliepen van grof taalgebruik is immers dagelijkse kost in de Formule 1. Wanneer de adrenaline rijkelijk vloeit en de frustraties en druk hoog oplopen schiet iedere coureur wel eens uit z'n slof.
Op de vermeende voorbeeldfunctie van een wereldkampioen kan Windsor zijn argumenten ook niet laten steunen. Fernando Alonso en Lewis Hamilton strooien immers net zo kwistig met krachttermen. Alleen al in Austin moesten de uitlatingen van onder andere Hamilton, Charles Leclerc en uiteraard scheldkoning Yuki Tsunoda even gecensureerd worden. Daarover repte Windsor echter geen woord.
De door hem aangedragen gedragscode zal er voorlopig bovendien niet komen. Het censureren van scheldwoorden is immers afdoende. Bovendien gedragen de coureurs zich buiten de auto (bijna) allemaal voorbeeldig.
- NL Beeld / Proshots, Peter Windsor, NL Beeld / Action Press