Hamilton pleit voor reverse grid bij Sprint

Sir Lewis voelt er wel wat voor om de startvolgorde om te gooien voor de sprint. De Brit heeft immers goede herinneringen aan starten vanaf de laatste rij.

Hamilton pleit voor reverse grid bij Sprint

Dit weekend wordt het zesde en laatste sprintweekend van 2023 verreden. De race in Brazilië is wellicht de laatste van het huidige format. De Formule 1 werkt immers alweer druk aan de volgende set onzinnige regels, zoals bijvoorbeeld een los Sprint-kampioenschap.

Een hardnekkig voorstel voor nog meer spanning en sensatie is het reverse grid-concept. In een poging de meer dominante coureurs af te remmen en meer inhaalacties los te weken probeert de organisatie al jaren de snelste auto's achteraan te laten starten. Het idee werd echter telkens afgeschoten.

Sir Lewis raadt het aan

Een van de meest prominente koppen in de paddock heeft zich nu echter achter de F1 geschaard. Sir Lewis Hamilton voelt er namelijk wel wat voor om de volgorde om te draaien voor de Sprint. De Brit denkt echter niet vanuit de huidige situatie, maar zijn verpletterende dominantie bij de sprint van 2021:

"Zaterdag is niet de beste dag maar ik vind de enkele trainingssessie leuk, recht de kwalificatie in. Ik denk dat we kunnen leren...ik hou er wel van dat we een ander format hebben in plaats van dezelfde drie trainingssessies en dan de kwalificatie en de race."

"De beste sprint race die ik ooit gehad heb was toen ik laatste startte, dus ik ben voor het omwisselen van de volgorde. Als we dat hadden zou iedereen als laatste proberen te kwalificeren. Misschien moet de sprint een beetje langer zijn want het is maar 19 ronden of zoiets."

Niet doordacht

Hamilton lijkt zijn steun voor het idee dus niet helemaal doordacht te hebben. Met de huidige Mercedes zou hij immers de zegetocht van twee jaar geleden helemaal niet kunnen herhalen. Wellicht hoopt de zevenvoudig wereldkampioen op een dramatische kwalificatie zodat hij vanaf de eerste rij kan gaan verdedigen.

De positieve instelling van Lewis werd door zijn favoriete conculega niet bepaald gedeeld. Op de vraag of hij genoot van de Sprint antwoordde Max Verstappen in typisch sarcastische stijl:

"Ja het is echt fantastisch geweest. Zo veel lol. Ik wordt zo opgewonden van weer een sprint hebben. Ik ben er helemaal voor..."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots