Pirelli gaat tóch banden maken die wel werken 

Het hoge woord is eruit bij de Italiaanse bandenboer. Voor 2025 kijkt Pirelli naar mogelijkheden om slijtvaste banden te produceren. Zo moeten de coureurs harder kunnen pushen.

Pirelli gaat tóch banden maken die wel werken 

Sinds het aantreden van Pirelli als exclusieve F1-bandenleverancier in 2011 heeft het bedrijf eigenlijk alleen maar kritiek gekend. Op aansporing van Formula One Management produceerden de Italianen bijzonder fragiel rubber. Hogere slijtage zou immers zorgen voor meer pitstops, meer afwisseling en meer sensatie.

In de praktijk betekende het echter dat teams en coureurs in de spaarmodus schoten: minder pitstops betekent namelijk minder tijdverlies. Zo verwaterden de Grand Prix van lange sprints naar mini endurance races. Bovendien zorgde de beroerde kwaliteit van de banden meer dan eens voor gevaarlijke situaties.

Minder slijtage, meer pushen

Ondanks alles heeft Pirelli recent opnieuw een contractverlenging gekregen tot 2027. Volgens Pirelli F1-opperhoofd Mario Isola betekent dat gelukkig niet dat alles bij het oude blijft. De Italiaan is zich steeds meer bewust van de klachten van de coureurs over de extreme bandenslijtage. In plaats van het rubber constant te moeten sparen willen de rijders juist veel meer voluit kunnen gaan. Isola wil dat commentaar gaan meenemen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie P Zero's:

"Wat we willen begrijpen is hoe we de actie op de baan kunnen aanpassen en de degradatie verminderen. Dit is iets dat we kunnen doen. We moeten een band ontwerpen met een ander niveau van degradatie en die optie kunnen we voor de toekomst afwegen. Maar het is belangrijk om te begrijpen of er onbedoelde gevolgen zijn hiervan.

Het is belangrijk dat we deze doelen in de toekomst vooraf verduidelijkt hebben. We moeten begrijpen wat goed is voor de sport, het advies meenemen, het commentaar van de coureurs maar in het voordeel van de sport.

Mario Isola en Max Verstappen.

Noodzakelijk kwaad

Isola blijft er echter bij dat de hoge slijtage bepalend is voor de actie op de baan. Als iedereen kan pushen, dan krijgen we volgens de bandenman alleen maar saaie treintjes. Het verschil in slijtage tussen twee coureurs zorgt echter voor een gegarandeerde inhaalactie. Dat die inhaalactie weinig waard is wat betreft echte sensatie ziet Mario even over het hoofd:

"Zonder hoge degradatie is er geen reden om voor een tweestopsrace te gaan. Maar ook geloof ik dat de meeste actie op de baan vanwege bandendegradatie is en hoe je de bandendegradatie kunt managen."

"Als je dat vermindert, ben ik ervan overtuigd dat het risico is dat je een trein van auto's hebt want als jij kunt pushen, ik kan pushen iedereen kan pushen...er zitten geen verschillen in de banden van iedere coureur. Dus ik begrijp coureurs die klagen over hoge bandendegradatie want ze zouden meer willen pushen, en dit is een duidelijke indicatie."

2025

Helaas komt Isola's inkeer iets te laat voor de aankomende generatie Pirelli-banden. De frisse ideeën zullen dus bewaard moeten blijven voor de laatste lichting van het 18-inch rubber in 2025. Vanaf 2026 gaat de sport immers over naar smallere, kleinere wielen met een diameter van 16 inch. De tijd zal het leren of Pirelli dit keer echt daad bij het woord zal voegen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots