Norris fel over Pirelli-banden: 'Horen niet op een Formule 1-auto thuis'

De McLaren kopman is totaal niet te spreken over de manier waarop de Pirelli-banden zich gedroegen tijdens de Grand Prix van Australië. Volgens de Brit was het slecht reagerende rubber een van de hoofdoorzaken van de chaos bij de wteede herstart.

Norris fel over Pirelli-banden: 'Horen niet op een Formule 1-auto thuis'

De FIA en de Formule 1 liggen nog altijd onder vuur voor de chaotische en 'onnodige' rode vlaggen en staande herstarts, maar volgens McLaren-rijder Lando Norris ligt de oorzaak ergens anders.

Het zijn namelijk niet de beslissingen van de wedstrijdleiding of de fouten van de coureurs die van de herstarts een puinhoop maken, maar de banden van Pirelli. Het Italiaanse rubber maakte het in Melbourne volgens de jonge Brit onmogelijk om een fatsoenlijke herstart te doen.

Nul grip

Volges Norris werden veel van de crashes en spins bij de herstarts veroorzaakt door een combinatie van het gladde oppervlak van Albert Park en de werking van de banden. Het was in die situatie vrijwel onmogelijk om temperatuur in het rubber te krijgen, zelfs bij de zachtste compound. Zelfs coureurs die bij het aanremmen geen grote fouten maakten brachten zich daardoor in gevaar:

"We hebben een band eronder die 65 graden is en ik kan niet beschrijven hoe weinig grip er is op de baan. Het is geen slechte temperatuur, maar de band werkt niet en op dit oppervlak met deze bandentemperatuur, ik kan niet beschrijven hoe slecht de grip is. Dat is waarom je iedereen rechtdoor ziet gaan in bocht 1 met blokkerende wielen. Er is letterlijk geen grip, dus je moet zo vroeg remmen, wat chaos en incidenten veroorzaakt."

F1-onwaardig

Als het aan Lando ligt moet er meteen gekeken worden naar de kwaliteit van Pirelli's rubber. Op dit moment is het product van de Italiaanse bandenboer namelijk niet op het niveau dat het zou moeten zijn. Norris durfde zelfs te stellen dat de banden F1-onwaardig zijn:

"Als de banden voelden alsof ze ons wat grip gaven, dan denk ik dat je een goede race zou kunnen hebben zonder chaos en wat klunzigheid en dingen zoals dat. Het is gewoon moeilijk. Ik zou niet zeggen dat het van iedereen klunzig is."

"Het is gewoon dat je aan het racen bent en er dan geen grip is, zo simpel is het. We moeten een band hebben die ons wat grip geeft en een band die echt voelt alsof hij op een Formule 1-auto aan de top van de motorsport hoort. En op dit moment, op een dag als vandaag, voelt het best verschrikkelijk."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots