Verrassing: Pirelli bemachtigt opnieuw F1-bandencontract (2025-2027)

Met dank aan een creatief uitgeschreven aanbesteding is Pirelli opnieuw uitverkozen tot enige bandenleverancier van de Formule 1, 2 en 3. Een poging van veteranen Bridgestone om het stokje over te nemen werd door de gestelde termijn onmogelijk gemaakt.

Verrassing: Pirelli bemachtigt opnieuw F1-bandencontract (2025-2027)

Sinds 2011 rijdt de Formule 1 z'n rondjes op rubber van Pirelli. De Italiaanse bandenboer nam het roer over van Japanse concurrent Bridgestone, die op zijn beurt alleen overbleef nadat Michelin zich terugtrok aan het einde van 2006. De overname ging niet zonder de nodige controverse.

Op aansturen van de FIA produceerde Pirelli relatief fragiele compounds, waardoor de F1 steeds meer een marathon in plaats van een sprint werd. Met name in 2013, 2020 en 2021 kreeg de bandenboer bovendien te maken met falend rubber, een probleem dat afgelopen weekend in Qatar opnieuw de kop opstak. Desondanks hebben de Italianen de deal met de FIA in stand weten te houden.

Lewis Hamilton won in 2020 op drie wielen.

Creatieve aanbesteding

Pirelli heeft namelijk opnieuw een verlenging gekregen van de FIA en de Formule 1. Het bedrijf blijft nu tot tenminste 2027 verbonden met de koningsklasse van de autosport. Daarnaast zullen ook de Formule 2 en Formule 3 door blijven rollen op Italiaans rubber. Volgens de geruchtenmolen moest Pirelli dit keer opboksen tegen oudgediende Bridgestone, maar zagen de Japanners uiteindelijk af van de F1-plannen.

De reden hierachter is vrij simpel. Voor 2026 heeft de FIA een volledig nieuwe generatie F1-bolides gepland, inclusief een smallere, lagere 16-inch band. Dat betekent dat het eerste jaar van de driejarig deal nog onder de oude regels valt, waardoor een nieuwkomer in korte tijd twee totaal verschillende specificaties zou moeten ontwikkelen. Aangezien Pirelli de oude banden tussen 2022 en 2024 zal leveren is het bedrijf eigenlijk de enige optie.

Pirelli is onvermijdelijk

Michelin-banden onder David Coulthard's Red Bul RB1, 2005.

Het is niet de eerste keer dat de aanbesteding toevallig opvallend goed uitkomt voor Pirelli. Het vorig contract liep eind 2020 af, een jaar voor de geplande introductie van de nieuwe ground effect generatie. Uiteindelijk liep de tender van 2021 tot 2024, waarbij het eerste jaar opnieuw onder een ander reglement viel.

De concurrentie van onder andere Michelin, Hankook en Bridgestone heeft de afgelopen jaren geen schijn van kans gehad om het contract over te nemen. We kunnen dus in ieder geval uitkijken naar nog eens drie jaren vol klapbanden, extreme slijtage, verplichte pitstops en extreem lange rode vlag-situaties bij regen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool