Grand Prix van Las Vegas zal toekomstbeeld van de Formule 1 bepalen

De race op The Strip is veel meer dan een overhypte show voor het Amerikaanse publiek. F1's commerciële overlords zien het evenement als het voorbeeld voor alle andere Grand Prix.

Grand Prix van Las Vegas zal toekomstbeeld van de Formule 1 bepalen

Het is dit weekend dan toch eindelijk zo ver. Na decennia heeft de Formule 1 het voor elkaar gekregen om een race over The Strip van Las Vegas te organiseren. Het evenement heeft al voordat er een meter gereden is de nodige kritiek op zich afgeroepen vanwege de slechte planning en andere vreemde capriolen van de organisatie.

De problemen met de Grand Prix van Las Vegas liggen echter veel dieper dan maffia-praktijken en veel te koude temperaturen. De door Liberty Media zelf gepromote race is namelijk een voorbode van de toekomst van de Formule 1.

Entertainment boven sport

Sinds de overname van de sport in 2017 heeft Amerikaanse mediagigant Liberty Media er geen geheim van gemaakt de Formule 1 niet als sport, maar als entertainmentproduct te zien. De mentaliteit heeft zich vertaald naar grootschalige veranderingen aan zaken zoals de kalender en de reglementen.

De vele versies van het Sprint-weekend, de Alternative Tire Allocation bandenregels, het omarmen van social media, de Netflix-show Drive To Survive en het verhogen van het aantal Amerikaanse races zijn allemaal gericht op het maximaliseren van de media-aandacht en winst. De puurheid van de sport is daarbij volledig ondergeschikt. De historie van Europese circuits en de langzame opbouw naar een Grand Prix verkopen immers veel slechter.

Veredelde stedentrip

De Grand Prix van Las Vegas is het ultieme product van de filosofie van Liberty. Het evenement is er volledig op gericht om zowel wat betreft de publiciteit als keiharde cash zoveel mogelijk naar binnen te harken. Daarmee vormt de race meteen het ideale model voor alle toekomstige evenementen.

De dagen van races op historische, prachtige circuits op afgelegen, slecht bereikbare plekken zullen in de nabije toekomst definitief verleden tijd zijn. Het kost immers veel teveel tijd, geld en moeite om het hele F1-circus naar dit soort locaties te verhuizen.

In plaats daarvan moeten de race plaatsvinden in grote, wereldberoemde steden, waarbij hotels, restaurants en winkels binnen loopafstand zijn. Een Grand Prix wordt zo weinig meer dan een veredelde stedentrip, iets waar lokale overheden, toeristenbureau's en luchtvaartmaatschappijen maar al te graag aan meewerken. Het tripje wordt aangevuld door concerten van bekende artiesten en allerlei andere vormen van vermaak. De race zelf komt uiteindelijk op een derde of vierde plaats op de lijst van prioriteiten.

Vegas bepaalt

De trend naar het model van Las Vegas is jaren geleden al ingezet. Het is immers niet voor niets dat er steeds meer stratencircuits aan de kalender toegevoegd worden. Bekende steden zoals Madrid, Sydney, Londen en Nice hebben zich al aangeboden als toekomstige locaties voor de vernieuwde Formule 1. Tegelijkertijd wordt het voor klassieke circuits zoals Spa Francorchamps steeds moeilijker gemaakt om hun plek op de kalender te behouden.

Het succes van de Grand Prix van Las Vegas zal dus naar alle waarschijnlijkheid gaan bepalen of Liberty de ingezette koers zal gaan behouden. Het bedrijf kan zich bij de eerste editie nog verschuilen achter kinderziektes en opstartproblemen. De tweede en derde edities zullen de doorslag gaan geven voor de toekomst van de sport. Als echte F1-fans kunnen we dus alleen maar hopen op een enorme flop.

Column
  • Red Bull Content Pool F1 Las Vegas