Wolff: 'Lewis Hamilton is de beste van de wereld' 

Toto heeft nog steeds alle vertrouwen in de 'beste coureur ter wereld'. Met de juiste auto zal Sir Lewis volgend jaar gewoon weer meestrijden om de titel.

Wolff: 'Lewis Hamilton is de beste van de wereld' 

Sinds de overstap naar ground effect heeft Mercedes het moeilijk. Het team koos in de winter van 2021 wat uiteindelijk de verkeerde richting bleek te zijn. De zeropod-wagen leverde in anderhalf seizoen slechts één overwinning op. Een grondige wijziging midden in 2023 haalde echter weinig uit.

Voor het eerst sinds 2011 wist de formatie uit Brackley geen enkele winst te pakken. Datzelfde geldt voor Sir Lewis Hamilton: na vijftien seizoenen met minimaal één overwinning wist hij in 2022 én 2023 niet verder te komen dan de tweede plek. De zevenvoudig wereldkampioen ziet de toekomst dan ook zeer somber in.

Beste van de wereld

Ondanks alle tegenslagen en de overweldigende dominantie van Red Bull en Max Verstappen deelt Mercedes-chef Toto Wolff de mening van zijn stercoureur helemaal niet. De boomlange Oostenrijker is er nog steeds van overtuigd dat Lewis als 'beste van de wereld' in de toekomst mee zal strijden om de titel. De afgelopen twee seizoenen en de teleurstellende siezoensfinale doen daar naar zijn mening niets aan af:

"Vanuit Lewis zijn perspectief had hij een slecht weekend [in Abu Dhabi]: dat is een feit. En ik denk dat het niets afdoet aan zijn status als beste coureur van de wereld. Als we hem een auto kunnen geven zal hij voor een wereldtitel vechten. Daar twijfel ik niet aan."

De auto

Aan talent ontbreekt het dus niet bij Lewis. Dat kan echter niet gezegd worden van de ontwerpafdeling van Mercedes. Het team is na twee seizoenen naar eigen zeggen nog altijd zoekende naar de oorzaak van de problemen met de W14 en het vinden van een nieuwe richting voor de toekomst. Toto erkent dat de mogelijke titelcampagne voor Hamilton volledig af zal hangen van de nieuwe auto:

"Het is duidelijk dat als je een F1-auto hebt zoals wij nu hebben, je er nooit comfortabel mee bent. Je hebt goede weekenden en slechte weekenden. Maar uiteindelijk, elke keer dat we gezien hebben dat Lewis iemand in zijn vizier heeft en het om de overwinning ging, dan komt de echte Lewis naar voren. En ik denk dat we hem gewoon een auto moeten geven [die dat kan]."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press