Hamilton ziet bui al hangen voor 2024: 'Red Bull heeft auto sinds augustus niet aangeraakt'

De zevenvoudig wereldkampioen gaat somber de winter in na een wisselvallig seizoen. De dominante overwinning van Max Verstappen in Abu Dhabi baart Sir Lewis grote zorgen.

Hamilton ziet bui al hangen voor 2024: 'Red Bull heeft auto sinds augustus niet aangeraakt'

De finalerace van 2023 werd in typische stijl veroverd door Max Verstappen en Red Bull. De Nederlander pakte met bijna 18 seconden voorsprong op Charles Leclerc zijn negentiende overwinning van het 22 races lange seizoen.

Daarbij zette hij nogmaals een record met 1003 racerondes aan de leiding. Met de klinische winst rondde hij niet alleen het meest dominante seizoen in de geschiedenis van de sport af, maar gaf hij ook meteen een glimp van de toekomst.

Augustus

Althans, dat is de lezing van Sir Lewis Hamilton. Na een seizoen vol ups en downs was de gedoodverfde Mercedes-kopman bijzonder negatief over de toekomst. Hamilton vreest dat de dominante vorm van Red Bull in 2024 doodleuk behouden zal worden. De reglementen blijven immers stabiel. Bovendien wist Red Bull met afstand te winnen met een auto die sinds augustus geen grote updates meer meegekregen had:

"[Ik voel me] niet geweldig. Ik ben net als negende gefinisht, twee hele slechte races. Red Bull won met 17 seconden en hebben de auto niet aangeraakt sinds augustus. Dus je kunt wel raden waar ze volgend jaar zullen staan. Ik was gewoon langzaam gedurende de race."

Grote zorgen

Terwijl Red Bull midden in het seizoen al rustig met de wagen voor volgend seizoen bezig kon waren ze in het kamp van Mercedes nog steeds zoekende. De grillige prestaties van de W14 waren één groot vraagteken voor het team. Zelfs een wanhopige overstap naar meer traditionele sidepods in Monaco haalde weinig uit.

Door de onvoorspelbaarheid in de subtop van het veld en goede betrouwbaarheid kon Mercedes alsnog P2 bij de constructeurs en P3 voor Hamilton verzilveren. Voor 2024 zou een radicaal ander concept klaarstaan, maar Sir Lewis heeft zo zijn twijfels:

"Red Bull heeft hun auto niet eens ontwikkeld sinds augustus, het is zeker een zorg. Maar we hebben een hoop geleerd over de auto en het is nu gewoon aan het team en ze weten wat ze moeten doen. Of we daar wel of niet komen zullen we zien."

"Niet heel veel eigenlijk. Het is over het algemeen geen geweldig jaar geweest. Dus, er is niet veel om mee te nemen uit het jaar. Het feit dat ik het overleefd heb...dat is het wel zo'n beetje."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press