Nederlandse wegen worden volgedumpt met tonnen strooizout

Gladheid? Dat komt waarschijnlijk niet door de sneeuw. De Nederlandse wegen zijn door fanatieke strooiwerkzaamheden glad van het zout.

Nederlandse wegen worden volgedumpt met tonnen strooizout

De eerste sneeuw van 2023 heeft de stoppen meteen doen doorslaan. Na een code geel uitgevaardigd door het KNMI kwam er gisteren een legertje strooiwagens in actie om de wegen begaanbaar te houden.

De sneeuw bleef door de te hoge temperaturen maar een paar uur liggen, maar dat weerhield de strooibedrijven er niet van om meteen miljoenen tonnen zout te dumpen.

Miljoenen kilo's

Volgens de handige strooikaart van Rijkswaterstaat is er in iets meer dan een dag al meer dan twee miljoen kilo aan strooizout verspreid over de Nederlandse wegen en fietspaden. Een bizar getal, zeker omdat het in de meest plaatsen niet eens gevroren heeft. Met een goed setje winterbanden en een greintje gezond verstand kon je je eigenlijk prima redden.

De private bedrijven die de strooiwerkzaamheden in opdracht van de overheid uitvoeren grepen echter meteen de kans om geld te verdienen.

Te vroeg op

De komende tijd zal het getal alleen maar verder oplopen. Deze week gaat het op meerdere plaatsen namelijk wél vriezen, in combinatie met meer sneeuwbuien. Het zal niet de eerste keer zijn dat het zout door de inzet van overijverige strooiers veel te vroeg op is. Het is te hopen dat voordat de reserves deze winter afdoende zullen zijn.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Regiofotografie