Fast & Furious-fans opgelet: Toyota patenteert handbak met 14 versnellingen!

F&F-fanaten kunnen binnenkort hun favoriete scenes na gaan spelen. Toyota werkt namelijk aan een handgeschakelde versnellingsbak met maar liefst veertien verzetten!

Fast & Furious-fans opgelet: Toyota patenteert handbak met 14 versnellingen

Het is een van de meest lachwekkende aspecten van de Fast & Furious-franchise: de vrijwel eindeloze schakelacties tijdens de rij-scenes. Op de een of andere manier wisten Dominic Toretto, Brian O'Conner en co altijd veel meer versnellingen te vinden dan er in hun auto aanwezig waren.

Een vergelijkbaar trucje haalden ze uit met het gaspedaal. Ook daar zat altijd een extra stand op. Een gaspedaal met zeventien extra trappen is nog niet in aantocht, maar met dank aan Toyota kunnen diehard F&F-fans de het schakelen in de toekomst wel na gaan spelen.

Veertien versnellingen

Ondanks de langzame dood van de handgeschakelde versnellingsbak werkt de Japanse autogigant namelijk aan een volledig nieuwe variant. Uit patenttekening valt af te leiden dat het nieuwe systeem een configuratie met maar liefst veertien versnellingen mogelijk maakt. Hierdoor krijgt je GR Corolla dus ruwweg hetzelfde aantal verzetten als een flinke vrachtwagen.

Toyota's patenttekeningen van de 14-bak

Allemaal nep

Helaas voor de JDM-freaks wordt de 14-bak niet gekoppeld aan iets bruuts als een 1.000+ pk 2JZ. Het is immers al bijna 2024, en dikke turbo zescilinders zijn niet meer van deze tijd. In plaats daarvan wordt de versnellingsbak ingezet als pure gimmick in de toekomstige elektrische modellen van Toyota.

De gesimuleerde handbak wordt al getest in belegen crossovers zoals de Lexus UX300e, maar zal ongetwijfeld ook zijn weg vinden naar de nieuwe MR2/Celica en de volledig elektrische LFA-opvolger.

Over een jaar of tien zien we opa Toretto en O'Conner junior het in Fast XVIII waarschijnlijk dus uitvechten in zoemende EV's met een neppe versnellingsbak. We kunnen niet wachten...

Nieuws
  • NL Beeld / Capital Pictures, Toyota