'Domenicali voert gesprekken over F1 Grand Prix in New York'

We konden erop wachten, maar nu is het echt zo ver. Na de 'succesvolle' Grand Prix van Las Vegas werkt F1 CEO Stefano Domenicali al aan de volgende grote klapper in de States: een race dwars door Central Park.

'Domenicali voert gesprekken over F1 Grand Prix in New York'

Met vijf Grand Prix in Noord Amerika en drie in de Verenigde Staten zou je misschien kunnen denken dat het Amerikaanse offensief van de Formule 1 nu wel over is. De overvolle kalender biedt immers geen perspectief voor nog meer evenementen aan de andere kant van de grote plas.

Formula One Management en Liberty Media hebben hun honger echter nog niet kunnen stillen. Na Austin, Miami en Las Vegas is het volgende doelwit namelijk niets minder dan The Big Apple: New York, New York.

Verlanglijstje

New York staat al veel langer op het verlanglijstje van de Formule 1. Ook onder Bernie Ecclestone werden meerdere pogingen gedaan om er een straatrace te organiseren. Bernie was zelfs zo wanhopig om de beroemde skyline op beeld vast te leggen dat een race op een smerig industrieterrein in het nabijgelegen Weehawken, New Jersey overwogen werd.

Vanwege problemen met de lokale promotor vond die 'Grand Prix of America' niet plaats, ondanks het feit dat de race steeds aan de kalender toegevoegd werd tussen 2013 en 2016. De nieuwe plannen zijn echter nog veel ambitieuzer.

Central Park?

Het concept voor de nieuwe Grand Prix van New York vraagt om een circuit dat grotendeels uitgezet zal worden in het beroemde Central Park. De - uiteraard - centraal gelegen lap groen zou het perfecte toneel vormen voor het glamoureuze evenement.

Er zijn echter een aantal grote problemen met dat plan. Net als bij Las Vegas zouden er grote gedeelten van de stad afgezet moeten worden om de race mogelijk te maken.

New York is van zichzelf al berucht vanwege het extreem drukke verkeer, waardoor verder oponthoud niet bepaald in dank afgenomen zou worden door de lokale bevolking. De onvrede die in Las Vegas ervaren werd zou in The Big Apple wel eens honderd keer erger kunnen zijn.

Randalls and Wards

Volgens Italiaanse publicatie RossoMotori werkt F1 CEO Stefano Domenicali al aan een alternatief. Op aanraden van burgemeester Eric Adams zou de Formule 1 uit gaan wijken naar het nabijgelegen Randalls and Wars Island, voor de kust bij Harlem.

Een circuit op het samengesmolten eiland zou de verkeersstroom een stuk minder verstoren, en door de ligging komt de o zo belangrijke skyline nog steeds in beeld. Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet.

Formule 1
  • NL Beeld / Capital Pictures, NL Beeld / Mediapunch, NL Beeld / Avalon