Atlantic City komt met duurzaam 'Formule 1-waardig' circuit

De tweede bekende gokstad van Amerika wil niet achterblijven. Net als Las Vegas werkt Atlantic City aan een F1-waardig circuit. Het project wordt echter handig verpakt als een mileuvriendelijke en duurzame operatie.

Atlantic City komt met duurzaam 'Formule 1-waardig' circuit

De Formule 1 is tegenwoordig helemaal hot in Amerika. Met behulp van Netflix-show Drive To Survive en de vergrote zichtbaarheid op social media lijkt de sport na zeventig jaar eindelijk echt doorgebroken te zijn in de States.

Als gevolg van die populariteit staan er inmiddels al drie Amerikaanse Grand Prix op het programma: het traditionele COTA in Austin, de parkeerplaatsbaan van Miami en het rondje Strip in Las Vegas.

Vierde GP

Als het aan projectontwikkelaar DEEM Enterprises ligt zou daar over een paar jaar best een vierde bij kunnen komen. Het bedrijf heeft namelijk net goedkeuring gekregen van Atlantic City burgemeester Marty Smalls Jr. om te beginnen aan de bouw van Renaissance at Bader Park, een 'CO2-neutraal' complex compleet met een 3.8 kilometer lang Grand Prix-circuit. Naar verluidt moeten het circuit en de faciliteiten goed genoeg zijn om de gewilde FIA Grade 1 certificatie te ontvangen.

Duurzame omweg

Goedkeuring krijgen voor een enorm motorsportcomplex is tegenwoordig een indrukwekkende prestatie. Overheden zijn immers steeds meer bezig met milieudoelen en duurzaamheid. Bij DEEM hebben ze echter een handige omweg bedacht om toch steun voor het project te vinden.

De locatie voor Renaissance is namelijk het oude Bader Park vliegveld, dat al sinds 2006 verlaten is. De bodem van het vliegveld is na 87 actieve jaren echter hopeloos verontreinigd. DEEM heeft toegezegd die verontreiniging eerst aan te pakken, waardoor het project 'een positieve impact' achterlaat.

Wonen, werken, racen?

Afgezien van het circuit moet Renaissance een CO2-neutrale woon- en werkgemeenschap gaan worden waar alle systemen op brandschoon waterstof draaien. Hoe DEEM dat wil gaan combineren met een actief Grand Prix-circuit valt nog te bezien.

Zelfs met e-fuels, waterstof verbrandingsmotoren of elektrische aandrijflijnen zal het immers nooit echt stil zijn tijdens raceweekenden.

Weehawken

Renaissance zal naar verwachting over zes tot negen jaar compleet zijn. Tegen die tijd is een van de huidige Amerikaanse races wellicht al afgevallen, waardoor er ruimte ontstaat voor Atlantic City. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Grand Prix in de staat New Jersey overwogen wordt.

In 2011 werd een straatrace aan de kust bij het stadje Weehawken voorgesteld, precies tegenover New York City. Een race met de skyline van Manhattan op de achtergrond kwam er echter nooit, ondanks de aankondiging van een tienjarige deal vanaf 2013.

Formule 1
  • DEEM Enterprises