Nieuw Amerikaans megacircuit te groot voor Formule 1

Een megaproject in de Amerikaanse staat Tennessee zal helaas niet mee kunnen liften op de huidige USA-hype in de top van de Formule 1. Flatrock Motorsports heeft namelijk een groot probleem.

Nieuw Amerikaans megacircuit te groot voor Formule 1

De afgelopen jaren heeft de Formule 1 op aansturen van Amerikaanse conglomeraat Liberty Media fanatiek ingezet op een uitbreiding op de Amerikaanse markt.

Naast de traditionele Grand Prix van Amerika in Austin, Texas hebben we sinds afgelopen seizoen drie GP's in het land op de kalender. Miami en Las Vegas hebben bovendien gezelschap van Montreal en Mexico-Stad, waardoor er maar liefst vijf Noord-Amerikaanse Grand Prix op het programma staan. Méér is echter altijd beter.

Perfecte kans

Gezien de eindeloze honger naar meer voor de Amerikaanse markt zou de bouw van een nieuw Amerikaans circuit ontworpen door F1-huisarchitect Hermann Tilke als de perfecte kans voor verdere uitbreiding gezien kunnen worden.

Twee uur van muziekstad Nashville wordt er toevallig gewerkt aan zo'n project. Het Flatrock Motorsports Park met een totale lengte van zo'n tien kilometer zou zich prima lenen voor een 'Nashville Grand Prix', met alle ongemakkelijke publiciteitsmomentjes van dien .

Bigger is better?

Toch laten Liberty Media en Formula One Management deze kans aan zich voorbijgaan. Een van de grote problemen is de classificatie van het circuit. Voor elke F1 Grand Prix moet er immers de prestigieuze FIA Grade 1 certificatie afgegeven worden. De kwaliteit van de baan, de veiligheidsvoorzieningen, de pits en de hospitality moet immers op orde zijn. Een klein probleempje voor een Tilke-track, zou je denken.

Er is echter nog een regel die het moeilijk maakt voor Flatrock. De FIA heeft namelijk vastgesteld dat de maximale lengte voor een Grand Prix-circuit zeven kilometer is. De meest interessante, volledige layout gaat daar met bijna 9,5 kilometer flink overheen.

Niet binnen het model

Het buitensporige formaat is echter geen dealbreaker voor Flatrock. Het circuit van Spa Francorchamps is immers vier meter langer dan de door de FIA ingestelde limiet. Bovendien kan de 4,3 kilometer lange Grand Prix-layout ingezet worden. Het echte probleem is de locatie.

In het verleden was het heel normaal dat een Grand Prix plaatsvond op een speciaal daarvoor ingericht circuit ver weg van de beschaving. De moderne Formule 1 heeft daar echter geen trek meer in. Met Las Vegas heeft Liberty Media een nieuwe filosofie gerealiseerd: stratencircuits in wereldsteden. Zo zijn alle faciliteiten voor de fans dichtbij en kunnen sponsors en overheden pronken met de naam van een wereldstad.

Ondanks de relatieve nabijheid bij Nashville heeft Flatrock die luxe uiteraard niet. In plaats van op de Formule 1 te jagen concentreert het management zich op series zoals de MotoGP en IndyCar, waar een Grade 2-certificatie afdoende is.

Formule 1
  • Flatrock Motorsports Park, Red Bull Content Pool