FIA verlaagt aantal toegestane F1 power units

Het wordt weer billenknijpen dit jaar. Ondanks een recordaantal races wordt het aantal toegestane power units weer teruggebracht.

FIA verlaagt aantal toegestane F1 power units

Sinds het begin van het turbo-hybride tijdperk is het eigenlijk een traditie: massieve gridstraffen voor vervangen power units. In de tweede helft van het seizoen is het inmiddels heel gebruikelijk dat coureurs achteraan moeten starten vanwege een vracht vervangen onderdelen.

Afgelopen seizoen hebben we daar echter vrij weinig van gemerkt. De FIA grijpt voor 2024 echter vrolijk de kans aan om het weer terug te brengen.

Terug naar drie

Afgelopen seizoen werd de limiet voor power units iets opgerekt. In plaats van drie verbrandingsmotoren mochten de teams in 2023 maar liefst vier inzetten.

Met 22 Grand Prix op het programma betekende dat in theorie elke 5 a 6 races een nieuwe V6. Ondanks het feit dat er in 2024 nog eens twee races bij komen heeft de FIA de versoepeling weer teruggedraaid.

Acht weekenden

In 2024 zal elke power unit in theorie nu minimaal acht volledige raceweekenden moeten doorstaan, iets dat nog nooit eerder gelukt is. We kunnen dus wederom uitkijken naar een flink door elkaar geschudde grid voor de latere races van het seizoen. Een extra motorwissel lijkt immers onvermijdelijk.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, Mercedes-AMG Petronas F1 Team