FIA wil plotselinge invallen kunnen doen bij F1 teams

De regelmaker achter de Formule 1 wil nu toch een beetje strenger kunnen handhaven. Voorheen moesten de FIA-inspecteurs kennelijk uren wachten voor de poort van Formule 1 teams.

FIA wil plotselinge invallen kunnen doen bij F1 Teams

De Formule 1 hangt tegenwoordig aan elkaar met verregaande restricties. Op financieel, technisch, aerodynamisch en intellectueel gebied zijn er allerlei uitgebreide regels die van alles voorschrijven. Er is echter geen garantie dat alles ook tot op de letter nageleefd wordt.

In theorie houdt regelmaker FIA alles goed in de gaten, maar in de praktijk houden de inspecties van de teams flink te wensen over. De inspectieteams waren namelijk verplicht ruim van tevoren aan te geven wanneer ze op bezoek zouden gaan. Zo hadden potentiële overtreders meer dan genoeg tijd om van alles weg te poetsen voordat de inspecteurs binnen stapten.

Sneller en harder

Volgens F1's technische opperhoofd Nikolas Tombazis is het een keer tijd dat de FIA harder en sneller op gaat treden richting de teams. De tijden van uren wachten voor de poort terwijl de boel binnen nog een keer opgeruimd werd moeten maar eens voorbij zijn.

Tombazis laat echter nog even tussen neus en lippen door vallen dat de FIA-inspecteurs door de teams opgehaald moeten worden. Een simpele leasebak kan er blijkbaar niet vanaf:

"We willen naar nul tijd vooraf. We denken niet dat we gewoon de deur open moeten gooien en naar binnen gaan, maar we denken dat het juist zou zijn om een proces te hebben waarbij we ze gewoon kunnen bellen, en dat er soms iemand naar ons toe komt en deze mensen ophaalt en zij kunnen zeggen: 'Ik wil de windtunnel gaan bekijken of zoiets.'"

Een dienstwagen zit er kennelijk in voor de FIA-inspecteurs.

Onderbezet

De FIA kampte niet alleen met een tekort aan eigen vervoer, maar ook qua personeel. Volgens Tombazis is het inspectieteam nu pas op volle sterkte. De organisatie is nu in staat om elke twee a drie weken een inval te gaan doen bij een F1-team.

"Zo'n 10/15 minuten, we willen op het punt komen waarbij het best plotseling is. We moeten niet nog een uur bij de poort wachten of zoiets. We waren er al best lang op uit om het [team van inspecteurs] uit te breiden, maar we waren wat onderbezet. We zijn recent naar het minimale aantal van dit team gegaan, en dat stelt ons nu in staat om de [F1] teams ongeveer elke twee of drie weken te bezoeken."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press