Hamilton reageert op FIA-onderzoek: 'FIA-top is tegen diversiteit en inclusiviteit'

Volgens Sir Lewis is de aanval van de FIA op Susie Wolff een teken dat de organisatie de campagnes voor diversiteit en inclusiviteit probeert te saboteren. De zevenvoudig wereldkampioen roept op tot de uitsluiting van deze kwade elementen.

Hamilton reageert op FIA-onderzoek: 'FIA-top is tegen diversiteit en inclusiviteit'

De soap rond het echtpaar Wolff, Formula One Management en de FIA begint bizarre vormen aan te nemen. Met een onderzoek naar de integriteit van Toto en Susie (op basis van ongefundeerde geruchten) heeft de FIA zichzelf flink in de nesten gewerkt. De organisatie werd door Susie beticht van het meewerken aan intimidatie en vrouwenhaat, en is nu noodgedwongen in een 'juridische uitwisseling' met Toto en het team van Mercedes.

Het is de FIA zelfs zo heet onder de voeten geworden dat het een bericht uitbracht met de mededeling dat president Mohammed Ben Sulayem enkele dagen geleden bij een val een hersenschudding opgelopen had. De Emirati is er bij de FIA Prize Giving Ceremony echter gewoon bij. Video's van een kerngezonde Ben Sulayem bij eerder functies een paar dagen geleden werden om onbekende redenen verwijderd.

Susie het diverse slachtoffer

Bij diezelfde ceremonie werd Sir Lewis Hamilton bevraagd over de zaak. De Mercedes-kopman sprak een interessante interpretatie van de gebeurtenissen uit. Hamilton richtte zich namelijk volledig op de aanklacht richting Susie Wolff. Als 'divers' persoon (vrouw) werd zij kennelijk als enige echt getroffen door de twijfels aan haar integriteit. Het feit dat ook Toto, F1 CEO Stefano Domenicali en Liberty Media CEO Greg Maffei genoemd werden is blijkbaar niet relevant:

"Het is een uitdagende week geweest, een teleurstellende week eigenlijk, om te zien dat de organisatie van onze sport de integriteit van een van de meest ongelooflijke vrouwelijke leiders die we ooit hebben gehad in onze sport in twijfel wilde trekken. Zonder ondervraging, zonder enig bewijs en dan gewoon sorry zeggen op het eind. Dat is gewoon onacceptabel."

Hamilton bij The Fashion Awards, Londen.

Kwaadaardige topmannen

De focus op Susie gaf Lewis de voorzet om over twee van zijn stokpaardjes te beginnen: diversiteit en inclusiviteit. Het onderzoek bewijst volgens hem namelijk dat er bepaalde figuren zijn binnen de FIA die de drang naar progressieve idealen vanuit de schaduwen tegen proberen te werken. Deze elementen van deFIA-top moet uiteraard uitgesloten gaan worden, aldus Hamilton:

"Er is een constant gevecht om de diversiteit en inclusiviteit binnen de industrie werkelijk te verbeteren. Het lijkt erop dat er bepaalde individuen zijn in de top van de FIA die elke keer als we een stap voorwaarts proberen te zetten ons proberen terug te trekken. En dat moet veranderen. Dit is een wereldwijde sport. En we hebben zo'n ongelooflijke kans en verantwoordelijkheid om de leiders van verandering te zijn."

"Terwijl we naar al die landen reizen over de hele wereld, hebben we een verantwoordelijkheid om er zeker van te zijn dat we het in de juiste richting duwen. Ik wil wel erkennen dat er een hoop mensen zijn die geweldig werk doen. Maar we moeten wat veranderingen doorvoeren om er zeker van te zijn dat we allemaal de juiste kant op werken."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Wenn, NL Beeld / Abaca Press