Teams gooien FIA massaal onder de bus bij Wolff-zaak

De FIA hoeft niet op de ondersteuning van de teams te rekenen in de zaak tegen Toto en Susie Wolff. In vrijwel identieke statements hebben de teams duidelijk gemaakt geen aanklacht tegen het duo gedaan te hebben wat betreft belangenverstrengeling.

Teams gooien FIA massaal onder de bus bij Wolff-zaak

Het seizoen is nog maar net voorbij, maar binnen de F1-gemeenschap rommelt het nog steeds. Naar aanleiding van een artikel van Business F1 Magazine startte de FIA namelijk een onderzoek naar vermeende belangenverstrengeling tussen Mercedes-chef Toto Wolff, FOM-functionaris Susie Wolff, F1 CEO Stefano Domenicali en Liberty Media CEO Greg Maffei.

Via het echtpaar Wolff zou er vertrouwelijke informatie van zowel de teams als de F1 over en weer uitgewisseld worden. De aanklacht zou gedaan zijn door rivaliserende teambazen, die in het artikel uiteraard anoniem bleven. De FIA nam de beschuldigingen serieus genoeg om een officieel onderzoek te starten, tot grote woede van sterke onafhankelijke vrouw Susie.

Onderzoek ondermijnd

Het onderzoek is nog maar net een dag oud, maar heeft nu eigenlijk al geen grondslag meer. In een serie vrijwel identieke statements gaven de overige negen teams namelijk te kennen helemaal geen aanklacht gedaan te hebben richting de Wolffs.

De stellige ontkenning werd gevolgd door een steunbetuiging aan Susie Wolff, aangezien de Schotse de leiding heeft over vrouwenserie F1-Academy. Voor volgend jaar zijn alle teams verbonden aan één coureur in het kampioenschap, waardoor ze zich geroepen voelen Mrs. Wolff bij te vallen.

Geen poot om op te staan

Door de ontkenning vanuit de teams heeft de FIA eigenlijk geen poot meer om op te staan. De aanleiding voor het onderzoek lijkt nu immers gebaseerd te zijn op ongefundeerde geruchten naar buiten gebracht door een F1-zakenblad.

Bovendien komt de informatie precies aan het begin van de winterstop, een bekende pijnlijke periode zonder nieuws voor F1-media. De noodzaak voor een groot, ingewikkeld, controversieel verhaal is in deze tijd bijzonder groot, waardoor de zaak nog ongeloofwaardiger is.

Met de eerdere clashes met Formula One Management en Liberty Media in het achterhoofd wordt het interessant om te zien wat de volgende stap is van de FIA.

Onder leiding van de flamboyante Mohammed Ben Sulayem is de organisatie al eerder het boekje te buiten gegaan om de eigen autoriteit te onderstrepen. In dit geval zou hij zich waarschijnlijk beter gewonnen kunnen geven.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Abaca Press