Toto Wolff beschuldigd van doorspelen vertrouwelijke informatie 

Grote onenigheid in de paddock. Volgens meerdere teambazen zou er sprake zouden Mercedes-chef Toto Wolff en vrouw Susie zich schuldig gemaakt hebben aan het doorspelen van vertrouwelijke informatie tussen de teams en de FOM.

Toto Wolff beschuldigd van doorspelen vertrouwelijke informatie 

Het seizoen mag dan wel achter de rug zijn, maar de Formule 1 heeft toch een manier gevonden om relevant te blijven. Een reportage van het hoog aangeschreven Business F1 Magazine zou namelijk een serieus geval van belangenverstrengeling blootgelegd hebben binnen de sport.

Hoofdverdachte is Mercedes-opperhoofd Toto Wolff. De Oostenrijker wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie te delen en ontvangen via zijn vrouw Susie. Wolff zou de informatie vervolgens gebruiken om zijn eigen positie te versterken.

30 seconden

Als chef van Mercedes heeft Toto uiteraard een prominente positie binnen de vereniging van F1-teams. Daardoor woont hij allerlei besloten vergaderingen bij. Aan de andere kant van het bed vinden we Susie Wolff, sinds kort een hoge functionaris bij Formula One Management als managing director van vrouwenserie F1 Academy.

Informatie vanuit de teams belandde via Toto en Susie in recordtijd bij F1 CEO Stefano Domenicali, die het vervolgens doorspeelde naar Liberty Media-opperhoofd Greg Maffei.

Volgens een anonieme teambaas die volgens F1 Business Magazine veel aan de stok heeft gehad met Toto Wolff (hint, hint) is de info vanuit teamvergaderingen binnen 30 seconden bij Domenicali aangekomen:

"[De teams] zeggen, 'He, we kunnen een interne meeting doen' en meteen daarna ligt het allemaal op het bureau bij Greg Maffei omdat Toto het zijn vrouw verteld heeft, die het op haar beurt aan Stefano verteld heeft, die het doorspeelt aan Greg Maffei. Stefano weet 30 seconden na [de meeting] wat we gezegd hebben."

Illegale belangenverstrengeling

De stroom van informatie loopt uiteraard ook via de andere kant. Zo bleek Toto Wolff tijdens een vergadering informatie te hebben waarvan later bleek dat die alleen van een bron binnen de FOM had kunnen komen.

Met deze voorkennis probeerde Wolff zich in een voordeliger positie te manoeuvreren. Een andere anonieme teambaas noemt de belangenverstrengeling ronduit illegaal:

"Ik geloof dat het illegaal is. Ik geloof eerlijk gezegd dat het illegaal is. Er is zeker een grote mate van belangenverstrengeling binnen het publieke niveau van het bedrijf. Daarnaast vind ik dat het zeer onethisch is."

Doofpot

De gang van zaken doet denken aan de aanstelling van ex Mercedes-advocate en Toto-vertrouweling Shaila Ann Rao als hoofd single seaters in 2022. Via deze weg zou Wolff geweten hebben dat Red Bull in 2021 de budget cap overschreden had, nog voordat het nieuws bij Red Bull bekend was.

Destijds werd er echter niets met de vermoedens van belangenverstrengeling gedaan. Rao verliet de FIA in november 2022 met beschuldigingen aan het adres van FIA-president Mohammed Ben Sulayem. De positie van Susie Wolff lijkt echter veilig. De tijd zal het leren of daar verandering in zal komen.

Het openbaar maken van de belangenverstrengeling op alle niveaus van de Formule 1 is echter niet in het belang van de sport, waardoor de doofpot een beter optie lijkt.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press