FIA verbiedt oranje fakkels bij F1 Grand Prix 

Pittig nieuws voor de fanatiekelingen van het Oranje Legioen. Vanaf volgend jaar zullen de beruchte oranje fakkels niet meer toegestaan zijn.

FIA verbiedt fakkels bij F1 Grand Prix 

Het is bij de Europese races immers al een bekend gezicht geworden: dikke oranje rook boven de tribunes. Vooral bij de thuisraces voor Max Verstappen en Red Bull op Zandvoort, Spa Francorchamps en de Red Bull Ring is er geen ontkomen aan.

Het vrolijke gebruik van die voor het milieu zo schadelijke fakkels word volgend jaar echter aan banden gelegd. Met de introductie van een nieuw artikel in het reglement maakt de FIA namelijk een einde aan de baldadige feestvreugde.

Pyrotechnische producten

In artikel 12.2.1 (p) stelt de organisatie vast dat het bezit én gebruik van 'pyrotechnische producten' [zoals] fakkels, rookbommen en vuurwerk door deelnemers en toeschouwers' voortaan verboden is bij officiële FIA-evenementen. De FIA kan echter een schriftelijke uitzondering maken.

Wat de precieze straf is voor het afsteken van bovengenoemde apparaten is niet bekend. Als toeschouwer zul je ongetwijfeld van het circuit verwijderd worden en een verbod krijgen. Als deelnemer staat er waarschijnlijk een formele reprimande, taakstrafje en een boete klaar. Hoe het zit met beveiligers blijft echter onduidelijk.

Eigen schuld

Het nieuwe verbod van de FIA komt niet bepaald als een verassing. Met name in 2021 en 2022 waren er opvallend veel incidenten met fakkels. Aan het einde van de race op Zandvoort twee jaar geleden kon Fernando Alonso door de dichte oranje mist al raden wie er gewonnen had.

Bij de opwarmronde in Oostenrijk een jaar later was de wolk zo dicht dat er even sprake leek van het uitstellen van de race. Op Zandvoort werden er gedurende het weekend dat jaar meerdere keren fakkels op de baan gegooid, waardoor de rode vlag gezwaaid moest worden. We kunnen helaas dus wel stellen dat de fakkelfanaten het er zelf naar gemaakt hebben.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool