Sinds 2011 werkt de Formule 1 met een bijzonder onpopulair lapmiddel: het Drag Reduction System. Het systeem staat een achtervolgende coureur die binnen een seconden van zijn voorganger zit toe om op bepaalde punten zijn achtervleugel open te gooiden.
Door de verminderde weerstand krijgt de aanvaller een hogere topsnelheid, waardoor de inhaalactie vergemakkelijkt wordt. Het doel van meer inhaalacties per race werd hiermee grotendeels bereikt, maar de kwaliteit van de actie liet te wensen over. DRS maakte van vrijwel elke move een gegarandeerd succes, waardoor gevechten vaak uitbleven.
Nieuw concept
Met de radicaal andere regels voor 2026 in het vooruitzicht moet de FIA noodgedwongen een andere variant van het beruchte systeem gaan bedenken. De 2026-bolides zullen namelijk beschikken over actieve aerodynamica om de efficiëntie te verhogen. Het verhoogde elektrische vermogen en verkleinde brandstoftank maken het verminderen van de drag immers essentieel. DRS zal dus eigenlijk standaard gebruikt gaan worden op de rechte stukken. Binnen dat kader heeft het klassieke systeem dus eigenlijk geen plaats meer, aldus FIA technisch directeur Nikolas Tombazis:
"Er zal zeker een verandering zijn van de hoek van de vleugel op het rechte stuk om de lage luchtweerstand te bereiken. Maar er zal zeker geen afremmen zijn van de auto voorop op de een of andere manier. Dat zou simpelweg niet werken."
"Er zal iets zijn dat gelijk is aan het huidige DRS, wat ervoor zal zorgen dat de achtervolgende auto die binnen een bepaalde limiet zit in een positie kan komen om mogelijk aan te vallen."
Comparison of the current generation F1 car compared to the 2026 mock car from #AMuS.
— Daniel Valente 🏎️ (@F1GuyDan) November 15, 2023
Really is a good step in the right direction with the smaller car, tyre rims & lighter weight. The current cars are just too big, heavy & stiff. pic.twitter.com/Vzq0tvIwi3
Drie DRS-opties
Tombazis is er nog niet helemaal over uit wat het oude DRS nu precies zal moeten gaan vervangen. De ex Ferrari-aerodynamicus heeft op dit moment drie concepten in de pijplijn: een extra aerodynamisch element dat opent op de rechte stukken, een element dat downforce juist extra verhoogt in de bochten, of een soort push to pass powerboost functie voor de power unit:
"Welke vorm dat mechanisme aan zal nemen: of dat nu een extra aerodynamische aanpassing op het rechte stuk is, of in de bochten, of het een onderdeel van de energie van de motor zal zijn. Welke van de drie, we doen nog steeds onze best om tot de best mogelijke oplossing te komen."
2026 #F1 power unit regs are out. Summary, the same layout and power output (~1000hp).
— Craig Scarborough (@ScarbsTech) August 16, 2022
But new; eFuel, less fuel flow, and greater ERS-K, to compensate for the loss of combustion power, the ERS-H & Variable trumpets.#TechTalk pic.twitter.com/aNTfmmFyEf
Afschaffen van de baan
Ondanks meerdere beloftes de afgelopen seizoenen durft de FIA het niet aan om het idee van DRS volledig los te laten. In plaats daarvan proberen Tombazis en zijn team het effect juist aanvankelijk te sterk te maken, zodat ze het later kunnen beteugelen. Een te krachtig DRS-systeem is volgens de organisatie immers beter dan inhalen opnieuw 'onmogelijk' maken:
"Wat we niet willen is dat auto's eigenlijk langs elkaar rijden op het rechte stuk. We willen de auto's dicht bij elkaar op het rempunt aankomen en er een gevecht is, en dat de coureurs hun vaardigheden moeten gebruiken. We zullen het nooit te makkelijk willen maken, maar we hebben ook niet het gevoel dat we kunnen zeggen 'Oh, nou, het is niet meer nodig'."
"We kunnen het niet riskeren dat we in een situatie komen waarbij inhalen weer onmogelijk wordt, of zoiets. Dus we willen het achter de hand hebben en met mate gebruiken. Inhalen moet ook een gevecht zijn. We willen niet dat de auto's gewoon langs elkaar rijden."
- Red Bull Content Pool