Mercedes-ontwerper: 'Max Verstappen vindt huidige regels ook niks'

BIj Mercedes hebben ze niet bepaald kunnen genieten van de nieuwe ground effect regels. Hoofdontwerper James Allison meent dat dat voor Max Verstappen niet anders is.

Mercedes-ontwerper: 'Max Verstappen vindt huidige regels ook niks'

Sinds 2022 werkt de Formule 1 met een tweede generatie van het ground effect concept. De verregaande regelwijziging heeft de rangorde flink opgeschud en voor de nodige hoofdbrekens gezorgd voor teams, coureurs en de FIA.

Met name bij het team van Mercedes was er weinig om over naar huis te schrijven. Onder technisch directeur Mike Elliott werden twee bijzonder inconsistent presterende auto's gebouwd. De crisis werd zelfs zo groot dat oud-ontwerper James Allison uit zijn gedeeltelijke pensioen gelokt werd om orde op zaken te stellen. Elliott mocht op zijn beurt zijn oude baantje onder Allison weer oppakken.

Geen trek in ground effect

Allison werd weliswaar onthaald als de redder van Mercedes, maar de 55-jarige Brit heeft ook geen goed woordje over voor de huidige reglementen. De extreem lage bodemvrijheid en keihard afstelling van de ophanging die nodig zijn om een ground effect machine efficiënt te laten werken vallen bij hem niet in de smaak. Het gebrek aan flexibiliteit vergeleken met de vorige generatie - waarin Mercedes bijzonder dominant was - is voor Allison een grote stoorzender:

"Dit zijn allemaal auto's die beginnen bij zo'n 60 millimeter. Er zal misschien een paar millimeter verschil tussen ze zitten, maar ze liggen allemaal gewoon op de grond. En het is moeilijk om de auto over te halen allerlei dingen te doen met een set regels die maar om één ding vraagt: vlakbij de grond zijn."

"Ik weet zeker dat ik hier teveel over doorzeur want het is een stoorzender voor mij geweest, maar persoonlijk denk ik niet dat het geweldig is. Ik denk niet dat het goed is om de auto's de garage uit te sturen met zo [weinig] ruimte tot de grond."

Ook bij Max

De problemen met de reglementen zijn volgens Allison niet voorbehouden aan Mercedes. Zelfs bij het dominante Red Bull en Max Verstappen zou er maar weinig waardering zijn voor de nieuwe auto's. Ondanks zijn razende succes in dit tijdperk denkt Allison niet dat de Nederlander echt positief zou kunnen zijn over de rij-eigenschappen van zijn bolide. Vroeger was immers alles beter:

"Je hebt de persoon die het kampioenschap met een van de grootste marges ooit gewonnen heeft, die alle reden heeft om dolverliefd te zijn op zijn auto, en ik twijfel eraan dat -ie je zaal vertellen dat het een geweldige auto is. Het is niet zoals het een aantal jaar geleden was."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press