'Koningshuis moet ook autobelastingen gaan betalen'

Ook Willie en Max moeten gaan dokken voor hun dikke wagenpark. Althans, dat vindt tweederde van de Tweede Kamer. Een voorstel van D66 om de belastingvrijstelling van het koningshuis op te heffen krijgt nu brede steun.

'Koningshuis moet ook autobelastingen gaan betalen'

It's good to be the king. Ons officiële staatshoofd geniet immers sinds jaar en dag van een brede belastingvrijstelling. In ruil daarvoor zwaait hij braaf naar de camera bij dure feestjes en organiseert hij diners met belangrijke handelspartners. En af en toe is er uiteraard ruimte voor een fijne vakantie naar Griekenland.

In politiek Den Haag is die situatie al een jaar of tien een heikel punt. Vanuit de linkse hoek van de Tweede Kamer wordt al jaren geroepen dat de uitzonderingen voor het Koningshuis van de baan moeten. Dankzij een door grootste partij PVV gesteund voorstel van D66'er Joost Sneller lijkt er nu schot in de zaak te zitten.

AA-kentekens

Het voorstel vraagt om de afschaffing van de ontheffing op belasting over inkomsten, erfenissen, schenkingen, vermogen én het persoonlijke wagenpark. De vloot vol dikkle donkerblauwe verlengde limousines met AA-kentekens is namelijk samengesteld zonder BPM, BTW of wegenbelasting af te dragen. Onder de nieuwe regels zullen Willie en Max dus flink moeten aftikken voor hun loodzware bolides. Alleen de Tesla Model X van het Koningshuis valt (voorlopig) buiten schot.

Het belasten van de AA-vloot is een van de makkelijkste maatregelen die genomen kan worden. Het wegpoetsen van de andere vrijstellingen vraagt immers om een wijziging van de grondwet. NSC-kamerlid Nicolien van Vroonhoven-Kok is dan ook wel te porren voor het plan:

"Elke Nederlander moet bijdragen aan de schatkist, dus ook de koning. Maar we vinden het ook goed om te beginnen met het belasten van de AA-auto's, daar is geen grondwetswijziging voor nodig."

Vals alarm?

Deze oude Jeep van Prins Bernhard heeft verder niets te vrezen.

Het voorstel van Sneller mag dan brede steun genieten, maar het plan is er uiteraard nog lang niet door. Na aanvankelijke steun lijkt de BBB zich bijvoorbeeld langzamerhand terug te trekken. Aangezien de boerenpartij een enorme aanwezigheid heeft in de Eerste Kamer kan een eventuele nieuwe wet daardoor alsnog stranden. Voorlopig kunnen de royals dus lekker belastingvrij door blijven tuffen.

Nieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst