Dit is het nieuwe Sprint-format voor 2024

Het houdt maar niet op met het gesleutel aan de Sprint. Bij de laatste FIA Commission meeting is het format opnieuw omgegooid voor dit seizoen.

Dit is het nieuwe Sprint-format voor 2024

Sinds de introductie van het Sprint-format in 2021 hebben de Formule 1 en de FIA maar niet stil kunnen zitten. In verwoede pogingen om op de vrijdag en zaterdag meer kijkers te trekken werd er constant gerommeld met toevoegingen, weggenomen onderdelen en nieuwe sportieve reglementen.

Sprint Qualifying werd Sprint en vervolgens Sprint Shootout, het resultaat van de Sprint bepaalde de grid voor de Grand Prix en later niet, en zelfs de invulling van het begrip pole position werd veranderd. Na drie volle seizoenen zou je kunnen denken dat het een keer afgelopen is met het gesleutel. Niets is echter minder waar. Voor het siezoen van 2024 gaat de Sprint opnieuw op de schop.

Het oude format

Bij de meest recente vorm van de Sprint werden de eerste vrij training en Grand Prix-kwalificatie op vrijdag verreden. Vervolgens draaide de zaterdag volledig om de Sprint, met de kortere Shootout-kwalificatiesessie en de Sprint-race op het programma. Zo werd het in theorie een los evenement binnen het Grand Prix-weekend, waardoor de coureurs voluit hadden moeten kunnen gaan. In de praktijk viel dat echter tegen, aangezien dezelfde auto's ook in de lange race op zondag gebruikt moesten worden.

Bovendien leverde het problemen op voor de teams, aangezien de auto's al op vrijdagavond onder parc fermé-condities geplaatst werden. Dat betekende dat fouten in de afstelling die tijdens de sprintrace ontdekt werden niet meer aangepakt konden worden. Dit droeg onder andere bij aan de diskwalificatie van Charles Leclerc en Lewis Hamilton in Austin, toen bleek dat de rijhoogte van hun bolides te laag was.

Sprint 2024

Voor het nieuwe seizoen wordt het format omgegooid door het weekend in twee fasen op te delen. In plaats van een Grand Prix opgesplitst door een Sprint-dag begint het weekend nu eerst met de Sprint-werkzaamheden. Op de vrijdag is als vanouds FP1, maar dit keer gevolgd door de kwalificatie voor de Sprint in plaats van de GP.

De zaterdag begint hierdoor met de Sprint-race, gevolgd door de kwalificatie voor de Grand Prix. Dat geeft de FIA de mogelijkheid om twee parc fermé-periodes te introduceren. De eerste zou lopen van de Sprint kwalificatie tot de Sprint race, gevolgd door een periode vanaf de GP-kwalificatie. Eventuele problemen met de setup kunnen zo zonder risico op gridstraffen opgelost worden. De hoofdrace volgt uiteraard zoals vanouds op de zondagmiddag.

Het nieuwe format zal z'n debuut gaan maken midden april met de terugkeer van de Grand Prix van China. Miami, Oostenrijk, Austin, São Paulo en Qatar nemen de andere vijf Sprint-weekenden voor hun rekening. De tijd zal het leren of de nieuwste vorm een langer leven beschoren zal zijn dan zijn voorgangers.

Sprint-weekend format:


2023 2024
Vrijdag: Vrijdag:
Vrije training Vrije training
Grand Prix-kwalificatie Sprint Shootout

Zaterdag: Zaterdag:
Sprint Shootout Sprint-race
Sprint-race Grand Prix-kwalificatie

Zondag: Zondag:
Grand Prix Grand Prix

Formule 1
  • Red Bull Content Pool