McLaren neemt zeropod-element over van Mercedes

De shakedown-spec van de nieuwe McLaren heeft een opvallend detail in beeld gebracht. De MCL38 heeft namelijk een controversieel element van de gefaalde zeropod Mercedessen overgenomen.

McLaren neemt zeropod-element over van Mercedes

Na anderhalf seizoen totale dominantie van Red Bull Racing leken alle overige teams dezelfde designrichting op te gaan. Een van de grootste voorstanders van die copycat-filosofie was het ploeterende McLaren.

Na een serie ingrijpende, RB18-achtige upgrades behoorde de MCL60 opeens tot de subtop. Het leek niet meer dan logisch dat het team die lijn door zou trekken. Zelfs Ferrari is inmiddels immers aanhanger van de Red Bull-formule.

Overbeet

De officiële lancering van opvolger MCL38 leek uit te wijzen dat alles grotendeels bij het oude gebleven was. Beelden vaan een shakedown test op Silverstone bewijzen echter het tegendeel.

In de korte clips en spyshots was er namelijk een bijzondere extra winglet boven de luchtinlaat van de sidepod te ontdekken. McLaren is daardoor het tweede team dat overgestapt lijkt te zijn op een 'overbeet'-concept. Ironisch genoeg is het andere team Red Bull Racing.

Zeropod-idee

De zogeheten SIS-wing (side impact structure) hebben we eerder gezien. Het was namelijk een van de kenmerkende elementen van de bijzondere zeropod Mercedes W13. De forse vleugel diende om de luchtstroom te conditioneren, en zo eigenlijk de taak van een brede sidepod over te nemen.

De combinatie SIS-wing + zeropod bleek echter niet te werken. McLaren probeert het nu met conventionele sidepods. De versie van McLaren is een stuk kleiner en subtieler dan die van Mercedes, maar kennelijk een stuk effectiever.

McLaren's keuze om een stukje Mercedes over te nemen is onderdeel van een opvallende trend voor 2024. In plaats van blind achter het dominante Red Bull aan te rennen pakt het team interessante ideeën van 'de mindere goden'.

In Milton Keynes doen ze overigens precies hetzelfde. De spyshots van de Red Bull RB20 suggereren immers dat de kampioenen zich ook hebben laten inspireren door hun rivalen. De tijd zal het leren of de zeropod-elementen beter zullen werken bij McLaren en Red Bull dan bij Mercedes.

Formule 1
  • McLaren