Dramatische cijfers voor 'F1-zender' Viaplay, videodienst grijpt in

Dat het niet héél goed gaat met Viaplay was al een tijdje bekend. Na de presentatie van de cijfers van 2023 is het dan ook niet verrassend dat de Zweedse video-on-demanddienst gaat ingrijpen. Ook in Nederland.

Viaplay

Sinds 2022 is de koningsklasse te bekijken bij Viaplay. Het Zweedse bedrijf deed toen met succes een gooi naar de uitzendrechten en schetste vervolgens vergezichten van een ideaal platform waarop je het hele jaar door terechtkunt voor alle races. De werkelijkheid bleek echter een stuk weerbarstiger.

Een relletje rond de commentatoren hier, wat ophef over beeldhaperingen daar; de Zweden hadden verre van een soepele start in Nederland. En om de storm aan kritiek nog wat verder aan te wakkeren, gooide Viaplay begin 2023 ook nog wat eurootjes op de abonnementsprijs. De peperdure sportrechten moeten immers ook terugverdiend worden.

2024

Ook komend jaar heeft Viaplay de rechten van de Formule 1 nog in handen. Een prijsstijging laten ze echter achterwege. Sterker, enige tijd terug werd bekend dat je voor een jaartje Viaplay - eerder een rib uit je lijf t.w.v. €191.88 - komend seizoen €153,48 aftikt.

De Zweden hebben zich dus als een soort prijsvechter ontpopt, wat niet zo gek is, aangezien het volk na de finalerace van 2023 massaal op Google zocht naar manieren om het Viaplay-abonnement stop te zetten. Ook trekt de videodienst ten strijde tegen accountdelers. Alles om onderaan de streep zoveel mogelijk centjes over te houden.

Dienst grijpt in

En dat is nodig, zo werd enige tijd terug al duidelijk. Het bedrijf was technisch gezien zelfs al failliet, ware het niet dat ze een verse kapitaalinjectie van Canal+ een Portugees investeringsfonds PPF kregen.

Inmiddels zijn de cijfers over 2023 bekend, en die beloven niet veel goeds. De dienst boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies van 2,9 miljard Zweedse kronen, omgerekend zo'n €260 miljoen. Ter illustratie: in het laatste kwartaal van 2022 ging het nog om een verlies van Dat was in het vierde kwartaal van 2022 nog een verlies van 294 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 26.3 miljoen euro. Het operationele verlies, zo schrijft de Telegraaf, is wel afgenomen.

Duidelijk is dat Viaplay flink aan de lijn moet. Het bedrijf verkocht reeds haar activiteiten in de Baltische Staten en het Verenigd Koninkrijk. Noord-Amerika en Polen volgen in 2025. Wat de ingrepen betekenen voor Nederland is nog onduidelijk, maar ook hier zullen er veranderingen plaatsvinden. Of de Formule 1 in 2025 nog op Viaplay te zien is, dat is nog maar de vraag. Ook VodafoneZiggo aast zoals bekend op de uitzendrechten.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Heukers Media